Osteoporoza

Oste­opo­ro­za zale­ży od wie­lu czyn­ni­ków. Dotych­czas w jej pro­fi­lak­ty­ce zale­ca­li­śmy przede wszyst­kim aktyw­ność fizycz­ną oraz suple­men­ta­cję die­ty Wita­mi­na­mi D3 i K2 (MK7) Ojca Grze­go­rza. Sto­so­wa­li­śmy rów­nież odwa­ry z mie­szan­ki zio­ło­wej Orga­nic­Krzem. Naj­now­sze bada­nia (2018 r.) przed­sta­wio­ne w Jour­nal of Inter­nal Medi­ci­ne rzu­ci­ły jed­nak nowe świa­tło na pro­fi­lak­ty­kę oste­opo­ro­zy u osób w wie­ku star­szym. Bada­niu pod­da­no kobie­ty, któ­rych śred­ni wiek wyno­sił 76 lat. Spo­ży­wa­ły one pro­bio­ty­ki, kon­kret­nie szczep Lac­to­bac­til­lus Reu­te­ri 6475.

Oste­opo­ro­za zale­ży od wie­lu czyn­ni­ków. Dotych­czas w jej pro­fi­lak­ty­ce zale­ca­li­śmy przede wszyst­kim aktyw­ność fizycz­ną oraz suple­men­ta­cję die­ty Wita­mi­na­mi D3 i K2 (MK7) Ojca Grze­go­rza. Sto­so­wa­li­śmy rów­nież odwa­ry z mie­szan­ki zio­ło­wej Orga­nic­Krzem. Naj­now­sze bada­nia (2018 r.) przed­sta­wio­ne w Jour­nal of Inter­nal Medi­ci­ne rzu­ci­ły jed­nak nowe świa­tło na pro­fi­lak­ty­kę oste­opo­ro­zy u osób w wie­ku star­szym. Bada­niu pod­da­no kobie­ty, któ­rych śred­ni wiek wyno­sił 76 lat. Spo­ży­wa­ły one pro­bio­ty­ki, kon­kret­nie szczep Lac­to­bac­til­lus Reu­te­ri 6475. Po roku u kobiet, któ­re suple­men­to­wa­ły die­tę, uby­tek masy kost­nej był o poło­wę mniej­szy niż u gru­py kon­tro­l­nej sto­su­ją­cej pla­ce­bo. Jest to kolej­ny dowód na to, że wła­ści­wy stan flo­ry jeli­to­wej skut­ku­je zacho­wa­niem zdro­wia. Donie­sie­nia te skła­nia­ją do posze­rze­nia dotych­czas zale­ca­nej suple­men­ta­cji w oste­opo­ro­zie o pro­bio­ty­ki i pre­bio­ty­ki. Źró­dłem proz­dro­wot­nych bak­te­rii jeli­to­wych pole­ca­nym przez Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza jest Bac­ti­bon com­plex. Pre­pa­rat zawie­ra 7 wyse­lek­cjo­no­wa­nych szcze­pów bak­te­rii w posta­ci mikro­kap­suł­ko­wa­nej, któ­ra zna­czą­co zwięk­sza jego sku­tecz­ność (tyl­ko ok. 15–25 % przyj­mo­wa­nych w for­mie nie­kap­suł­ko­wa­nej bak­te­rii pro­bio­tycz­nych docie­ra do jelit; w przy­pad­ku bak­te­rii mikro­kap­suł­ko­wa­nych jest to co naj­mniej 90 %, gdyż mikro­kap­suł­ki chro­nią bak­te­rie przed dzia­ła­niem soku żołąd­ko­we­go). Roz­wój zdro­wej mikro­flo­ry jeli­to­wej wspo­móc moż­na rów­nież sto­su­jąc Inu­li­nę Ojca Grze­go­rza z korze­nia cyko­rii, któ­ra wyka­zu­je dzia­ła­nie pre­bio­tycz­ne. Z powo­dze­niem moż­na ją sto­so­wać zamiast cukru (ma słod­ki smak i jest roz­pusz­czal­na w cie­płej wodzie) np. jako doda­tek do jogur­tów natu­ral­nych.

Scroll to Top