Naturalne sposoby na cukrzycę

Cukrzy­ca to epi­de­mia, któ­ra roz­sze­rza się na cały świat. Pisa­li­śmy już wie­le na temat pro­fi­lak­ty­ki, któ­ra ma za zada­nie prze­ciw­dzia­łać powi­kła­niom cukrzy­co­wym. Tym razem chcie­li­by­śmy przed­sta­wić kil­ka surow­ców zie­lar­skich obni­ża­ją­cych poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi.

Cukrzy­ca to epi­de­mia, któ­ra roz­sze­rza się na cały świat. Pisa­li­śmy już wie­le na temat pro­fi­lak­ty­ki, któ­ra ma za zada­nie prze­ciw­dzia­łać powi­kła­niom cukrzy­co­wym. Tym razem chcie­li­by­śmy przed­sta­wić kil­ka surow­ców zie­lar­skich obni­ża­ją­cych poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi.• owoc­nia faso­li — pobu­dza wydzie­le­nie insu­li­ny z wysp trzust­ko­wych. Nie­któ­rzy auto­rzy porów­nu­ją siłę dzia­ła­nia 1 fili­żan­ki napa­ru z tego surow­ca z 3 jed­nost­ka­mi insu­li­ny. Wyka­za­no, że sto­so­wa­nie wycią­gów z owoc­ni faso­li u zwie­rząt zna­mien­nie obni­ża gli­ke­mię popo­sił­ko­wą i zmniej­sza obwo­do­wą insu­li­no­opor­ność nie wpły­wa­jąc jed­no­cze­śnie na stę­że­nie glu­ko­zy we krwi na czczo. • cyna­mo­no­wiec cej­loń­ski — jest surow­cem, któ­ry ma wpływ na meta­bo­lizm glu­ko­zy w orga­ni­zmie, ale mecha­nizm dzia­ła­nia jest dość ory­gi­nal­ny. Zawar­te w surow­cu bio­ak­tyw­ne sub­stan­cje wyka­zu­ją w sto­sun­ku do komó­rek orga­ni­zmu efekt insu­li­no­po­dob­ny i to jest praw­do­po­dob­nie naj­waż­niej­szą przy­czy­ną jego sta­bi­li­zu­ją­ce­go wpły­wu na poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Przy­pusz­cza się, że cyna­mo­no­wiec wyka­zu­je pozy­tyw­ne oddzia­ły­wa­nie na recep­to­ry insu­li­no­we. Sty­mu­lu­je ponad­to syn­te­zę gli­ko­ge­nu w wątro­bie. • liść pokrzy­wy — jest inhi­bi­to­rem α‑glukozydazy, co spra­wia, że węglo­wo­da­ny zło­żo­ne są wol­niej roz­kła­da­ne do cukrów pro­stych w jeli­tach. • liść mor­wy bia­łej — podob­nie jak liść pokrzy­wy, obni­ża poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy poprzez inhi­bi­cję α‑glukozydazy. To powo­du­je zmniej­sze­nie wchła­nia­nia węglo­wo­da­nów z jelit. Zwięk­sza ponad­to ilość wydzie­la­nej insu­li­ny. Poda­wa­ny jako napar, łącz­nie z liściem borów­ki czar­nej i owoc­nią faso­li, obni­ża zarów­no poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi, jak i HbA1c. Wszyst­kie te surow­ce wystę­pu­ją w mie­szan­ce Glu­ko­bo­ni­san. Bar­dzo dobre efek­ty w przy­pad­ku cukrzy­cy osią­ga­my sto­su­jąc Aler­bon. Wią­że się z to z obni­ża­ją­cym poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi ole­jem z czar­nusz­ki siew­nej wcho­dzą­cym w jego skład. Cza­sa­mi osią­ga­my tak spek­ta­ku­lar­ne efek­ty, że pacjen­ci są zmu­sze­ni do obni­że­nia dawek leków sto­so­wa­nych w cukrzy­cy. Ponad­to, jak wyni­ka z badań nauko­wych na zwie­rzę­tach, olej z nasion czar­nusz­ki siew­nej zmniej­sza uszko­dze­nie włó­kien ner­wo­wych, któ­re powo­do­wa­ne jest przez wyso­ki poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Może to być spo­wo­do­wa­ne tym, że czar­nusz­ka wyka­zu­je dzia­ła­nie prze­ciw­za­pal­ne i anty­ok­sy­da­cyj­ne. Cza­sa­mi spo­ty­ka­my się z sytu­acją, gdy zgła­sza­ją się do nas pacjen­ci infor­mu­ją­cy o tym, że sto­su­ją wszyst­kie zale­ca­ne przez leka­rza leki na cukrzy­cę, a poziom glu­ko­zy i tak jest wyso­ki. Wte­dy zale­ca­my im suple­men­ta­cję die­ty Glu­ko­bo­ni­sa­nem oraz Aler­bo­nem i oka­zu­je się, że poziom glu­ko­zy zmniej­sza się do war­to­ści pra­wi­dło­wych, a nie­rzad­ko pacjen­ci mogą nawet zmniej­szyć daw­ko­wa­nie leków syn­te­tycz­nych. Pisząc o cukrzy­cy musi­my jasno zazna­czyć, że cho­rzy cier­pią­cy na tą cho­ro­bę muszą wystrze­gać się cukrów pro­stych w swo­jej die­cie, tyczy się to zarów­no pokar­mów, jak i słod­kich napo­jów, rów­nież alko­ho­lo­wych a szcze­gól­nie piwa.

Scroll to Top