Jak zapobiegać udarom mózgu?

Brak aktyw­no­ści fizycz­nej w okre­sie zimo­wym ma swo­je kon­se­kwen­cje zdro­wot­ne. Jed­ną z nich jest zwięk­szo­ne praw­do­po­do­bień­stwo uda­ru nie­do­krwien­ne­go mózgu. Dla­te­go też war­to zadbać o to, aby uspraw­nić krą­że­nie mózgo­we uży­wa­jąc natu­ral­nych metod. Oso­by, u któ­rych doszło do uda­ru nie­do­krwien­ne­go lub są nim zagro­żo­ne powin­ny zadbać o wła­ści­wą die­tę pole­ga­ją­cą na czę­stym spo­ży­wa­niu warzyw i owo­ców — naj­le­piej 5 x  dzien­nie. Dowie­dzio­no, że spo­ży­wa­nie takich warzyw jak: seler, kapu­sta, szpi­nak, sała­ta, bura­ki ćwi­kło­we sty­mu­lu­je wytwa­rza­nie w orga­ni­zmie tlen­ku azo­tu, któ­ry roz­sze­rza naczy­nia krwio­no­śne. Podob­nie proz­dro­wot­nie dzia­ła rów­nież wino — zwłasz­cza czer­wo­ne (1–2 lamp­ki dzien­nie). Nie­ste­ty nie zawsze może­my się nim raczyć. Zamiast nie­go moż­na sto­so­wać Resve­ra­trol — esen­cję wina w kro­plach (2 x  dzien­nie 10 kro­pli). Za czyn­nik ryzy­ka nawro­tów uda­ru uzna­je się rów­nież oty­łość. Dla­te­go też za celo­we uwa­ża się przy­wró­ce­nie wła­ści­wej masy cia­ła u osób po uda­rze. Nie­zwy­kle waż­na jest aktyw­ność fizycz­na i reha­bi­li­ta­cja. Poza reha­bi­li­ta­cją, moż­na sto­so­wać zio­ła. Zale­ca się wte­dy pre­pa­ra­ty popra­wia­ją­ce ukrwie­nie mózgu i wzmac­nia­ją­ce ogól­ną kon­dy­cję pacjen­ta. Takim pre­pa­ra­tem jest np. Memo­bon, zawie­ra­ją­cy eks­trak­ty z liścia miło­rzę­bu i korze­nia żeń-sze­nia. Prze­ciw­dzia­ła on zakrze­pom naczy­nio­wym, co ma duże zna­cze­nie w zapo­bie­ga­niu uda­rom nie­do­krwien­nym mózgu. Ponad­to popra­wia pamięć, kon­cen­tra­cję oraz łago­dzi zawro­ty gło­wy. Wzmac­nia rów­nież wital­ność i regu­lu­je poziom cukru. Z ziół sto­so­wa­nych w sta­nach pouda­ro­wych pole­ca­my tak­że kro­ple Car­dio­bo­ni­sol, któ­re sty­mu­lu­ją pra­cę ser­ca i zwięk­sza­ją ukrwie­nie mózgu. Jeże­li ktoś cier­pi na nie­do­krwie­nie tkan­ki mózgo­wej lub prze­szedł udar może wspo­móc się suple­men­ta­cją pre­pa­ra­tem DS com­plex, któ­ry zawie­ra eks­trak­ty: z liści zie­lo­nej her­ba­ty, z korze­nia tar­czy­cy baj­kal­skiej, z kłą­cza kur­ku­my, z owo­ców aro­nii, z owo­ców borów­ki czer­ni­cy, z imbi­ru, ze skó­rek wino­gron, z owo­ców pie­przu czar­ne­go, ponad­to korę cyna­mo­now­ca i wita­mi­nę C.

Scroll to Top