Czas na pomidory

Jest rze­czą powszech­nie wia­do­mą, że die­ta śród­ziem­no­mor­ska boga­ta w warzy­wa i owo­ce zmniej­sza zapa­dal­ność na cho­ro­by ukła­du krą­że­nia, nowo­two­ry, cukrzy­cę i artre­tyzm. Jed­nym z kró­lów die­ty śród­ziem­no­mor­skiej, prócz oli­wy i wina, są pomi­do­ry. Pod­da­no je zatem wni­kli­wej ana­li­zie, w wyni­ku któ­rej oka­za­ło się, że jed­ną z klu­czo­wych proz­dro­wot­nych sub­stan­cji, któ­rą zawie­ra­ją te dorod­ne warzy­wa, jest czer­wo­ny barw­nik zwa­ny liko­pe­nem.

Wyka­za­no, iż jest to sub­stan­cja o dzia­ła­niu anty­ok­sy­da­cyj­nym, któ­ra poten­cjal­nie dzia­ła prze­ciw­no­wo­two­ro­wo, zwłasz­cza w przy­pad­ku raka pro­sta­ty. W przy­pad­ku raka pro­sta­ty korzyst­ne dzia­ła­nie powo­du­je rów­nież spo­ży­wa­nie pył­ku psz­cze­le­go. W naszym Cen­trum reko­men­du­je­my w takiej sytu­acji Api­bon (2 x dz. 2 kap­suł­ki). Liko­pen zawar­ty w pomi­do­rach zmniej­sza tak­że praw­do­po­do­bień­stwo zacho­ro­wa­nia na cho­ro­by ukła­du krą­że­nia. Zaob­ser­wo­wa­no, że im wię­cej liko­pe­nu znaj­du­je się w oso­czu i tkan­ce tłusz­czo­wej, tym wol­niej zwę­ża się świa­tło naczyń krwio­no­śnych (co jest isto­tą miaż­dży­cy). Potwier­dzo­no to zja­wi­sko rów­nież w bada­niu na ponad 65 000 kobiet. Te, któ­re spo­ży­wa­ły wię­cej pomi­do­rów, mia­ły niż­sze ryzy­ko zacho­ro­wa­nia na cho­ro­by ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go oraz zawał ser­ca. W jakiej for­mie naj­le­piej spo­ży­wać pomi­do­ry? Oka­za­ło się, że w tym przy­pad­ku prze­two­ry, zwłasz­cza te, gdzie pomi­do­ry wystę­pu­ją z oli­wą lub ole­ja­mi roślin­ny­mi, wyka­zu­ją lep­sze wła­ści­wo­ści tera­peu­tycz­ne niż warzy­wo w posta­ci suro­wej. Nawet suszo­ne pomi­do­ry, ale w połą­cze­niu z oli­wą z oli­wek, oka­za­ły się świet­nym spo­so­bem ich spo­ży­wa­nia. Die­ta śród­ziem­no­mor­ska jest czę­sto zale­ca­na oso­bom z cho­ro­ba­mi ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go łącz­nie z pre­pa­ra­ta­mi zio­ło­wy­mi, taki­mi jak słyn­ne kro­ple geria­trycz­ne Ojca Grze­go­rza Car­dio­bo­ni­sol czy pre­pa­rat w kap­suł­kach Car­dio­bon. Suge­ru­je­my też naszym pacjen­tom zaży­wa­nie pod­ję­zy­ko­wo kro­pli zawie­ra­ją­cych eks­trakt ze skó­rek wino­gron o nazwie Resve­ra­trol — esen­cja wina w kro­plach.

Scroll to Top