Borówka czarna – super owoc!

Od daw­na wia­do­mo, że borów­ka czar­na i wytwo­rzo­ne z niej eks­trak­ty wyko­rzy­sty­wa­ne są do wspo­ma­ga­nia lecze­nia osób, któ­re gorzej widzą. Ponad­to borów­ka czar­na chro­ni siat­ków­kę oka przed uszko­dze­niem w prze­bie­gu nad­ci­śnie­nia, cukrzy­cy i miaż­dży­cy. Jed­nak co chwi­lę publi­ko­wa­ne są w lite­ra­tu­rze nauko­wej infor­ma­cje, że borów­ka czar­na wyka­zu­je proz­dro­wot­ne dzia­ła­nia w innych scho­rze­niach.

Od daw­na wia­do­mo, że borów­ka czar­na i wytwo­rzo­ne z niej eks­trak­ty wyko­rzy­sty­wa­ne są do wspo­ma­ga­nia lecze­nia osób, któ­re gorzej widzą. Ponad­to borów­ka czar­na chro­ni siat­ków­kę oka przed uszko­dze­niem w prze­bie­gu nad­ci­śnie­nia, cukrzy­cy i miaż­dży­cy. Jed­nak co chwi­lę publi­ko­wa­ne są w lite­ra­tu­rze nauko­wej infor­ma­cje, że borów­ka czar­na wyka­zu­je proz­dro­wot­ne dzia­ła­nia w innych scho­rze­niach. W reno­mo­wa­nym cza­so­pi­śmie Jour­nal of Geron­to­lo­gy opu­bli­ko­wa­no infor­ma­cje o tym, że zawar­te w borów­ce sub­stan­cje bio­lo­gicz­nie czyn­ne naj­praw­do­po­dob­niej z gru­py anto­cy­ja­nów korzyst­nie wpły­wa­ją na funk­cje śród­błon­ka naczyń krwio­no­śnych, co ma zna­cze­nie w przy­pad­ku cho­rób ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go. Zaob­ser­wo­wa­no rów­nież, iż borów­ka czar­na może zre­du­ko­wać ciśnie­nie tęt­ni­cze krwi o 5 mm słu­pa rtę­ci. Oso­by, któ­re spo­ży­wa­ją borów­kę czar­ną w swo­jej codzien­nej die­cie mogą zmniej­szyć ryzy­ko cho­rób ser­ca nawet o 20%. W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza zale­ca­my Ocu­lo­bon. Eks­trakt z owo­cu borów­ki czar­nej oraz wita­min anty­ok­sy­da­cyj­nych
C i E zawar­te w pre­pa­ra­cie, wpły­wa­ją pozy­tyw­nie na stan siat­ków­ki oka, dla­te­go pole­ca­ne są oso­bom nara­żo­nym na uszko­dze­nie siat­ków­ki, np. cho­ru­ją­cym na cukrzy­cę i nad­ci­śnie­nie oraz oso­bom pra­cu­ją­cym przy kom­pu­te­rze, w złych warun­kach oświe­tle­nio­wych, mają­cym pro­ble­my z widze­niem o zmierz­chu oraz oso­bom star­szym. Zmniej­sze­nie stre­su oksy­da­cyj­ne­go ma też pozy­tyw­ny wpływ na zapo­bie­ga­nie roz­wo­jo­wi zaćmy. Eks­trakt z aksa­mit­ki zawie­ra­ją­cej lute­inę i zeak­san­ty­nę wspo­ma­ga ostrość widze­nia, co ma zna­cze­nie zwłasz­cza u osób star­szych, szcze­gól­nie nara­żo­nych na zwy­rod­nie­nie plam­ki żół­tej zwią­za­ne z wie­kiem (AMD). Jed­nak­że z wie­lu publi­ka­cji nauko­wych wyni­ka, że proz­dro­wot­ne spek­trum dzia­ła­nia Ocu­lo­bo­nu jest dużo szer­sze niż oczy

Scroll to Top