Bakterie w moczu sprzyjają kamicy

Scho­rze­nie to pole­ga na odkła­da­niu się zło­gów zwa­nych kamie­nia­mi w ner­kach. Zło­gi te mogą prze­miesz­czać się przez moczo­wód do pęche­rza moczo­we­go. Wywo­łu­je to wte­dy kol­kę ner­ko­wą, któ­ra cha­rak­te­ry­zu­je się bar­dzo sil­nym bólem oko­li­cy lędź­wio­wej i brzu­cha. Kami­ca wystę­pu­je u 5 % popu­la­cji, 2 x czę­ściej u męż­czyzn, zwłasz­cza u osób, któ­re spo­ży­wa­ją małe ilo­ści pły­nów i duże ilo­ści biał­ka. Przy­czy­ny kami­cy są bar­dzo zło­żo­ne i jest ich wie­le. Na nie­któ­re z nich mamy wpływ, np. ilość spo­ży­wa­nych płyn, eli­mi­na­cja zasto­ju moczu, likwi­da­cja zaka­żeń dróg moczo­wych, zwięk­sze­nie aktyw­no­ści fizycz­nej. Kami­ca ner­ko­wa sprzy­ja roz­wo­jo­wi zaka­żeń dróg moczo­wych, z dru­giej stro­ny zaka­że­nia dróg moczo­wych sprzy­ja­ją roz­wo­jo­wi kami­cy.

Meto­dy zapo­bie­ga­nia kami­cy ner­ko­wej:

  1. Eli­mi­na­cja bak­te­rii z dróg moczo­wych poprzez dzia­ła­nie moczo­pęd­ne ziół: Nefro­bo­ni­san (2 x dzien­nie napar z 1 saszet­ki) + Nefro­bo­ni­sol (2 x dzien­nie 2 łyżecz­ki).
  2. Utrud­nie­nie przy­le­ga­nia bak­te­rii do ścian naczyń dróg moczo­wych i two­rze­nia się bio­fil­mu bak­te­ryj­ne­go: Uro­bon 3 x dz. po 2 kap­suł­ki. Takie postę­po­wa­nie nale­ży pro­wa­dzić tak dłu­go, jak w bada­niu ogól­nym moczu będą obec­ne bak­te­rie i pod­wyż­szo­ny poziom leu­ko­cy­tów.

Wymie­nio­ne powy­żej 3 pre­pa­ra­ty zio­ło­we sto­so­wać moż­na zamien­nie, tzn. 1 mie­siąc jeden pre­pa­rat, potem zamie­nić na inny. Jest to meto­da bar­dziej sku­tecz­nej pro­fi­lak­ty­ki.

W przy­pad­kach, gdy kami­ca moczo­wa wystę­pu­je łącz­nie z oste­opo­ro­zą, nale­ży zwró­cić uwa­gę, czy cho­ry nie cier­pi na nad­czyn­ność przy­tar­czyc, ponie­waż te dwa obja­wy wystę­pu­ją łącz­nie w tym scho­rze­niu. W oste­opo­ro­zie naj­czę­ściej zale­ca­my Orga­nic­Krzem, któ­re­go się nie zapa­rza, tyl­ko gotu­je 2 saszet­ki dzien­ne. Nale­ży pod­kre­ślić, iż Orga­nic­Krzem tak­że dosko­na­le nada­je się do pro­fi­lak­ty­ki kami­cy ner­ko­wej ze wzglę­du na to, iż zawar­ty w nim krzem hamu­je kry­sta­li­za­cję.

Scroll to Top