Żywność złej jakości sprzyja otyłości

Oso­by, któ­re pra­gną stra­cić nad­mier­ną ilość kilo­gra­mów, czę­sto skar­żą się na to, że mimo tego, że są na die­cie nisko­ka­lo­rycz­nej, nie mogą się odchu­dzić. Wyni­ka to z fak­tu, że nie liczy się tyl­ko ilość kalo­rii. Waż­ne jest tak­że, jakie pro­duk­ty spo­ży­wa­my. Jeże­li zja­da­my żyw­ność boga­tą w cukry pro­ste, to mimo, że kalo­rycz­nie jest ich sto­sun­ko­wo nie­du­żo, to jed­nak powo­du­ją one pod­wyż­szo­ny poziom insu­li­ny w orga­ni­zmie, któ­ra budu­je tkan­kę tłusz­czo­wą, a po dru­gie zmie­nia się skład flo­ry bak­te­ryj­nej w jeli­tach. Zwięk­sza się ilość bak­te­rii z rodzi­ny Fir­mi­cu­tes a zmniej­sza się z rodza­ju Bac­te­ro­ides. Taka sytu­acja w naszych jeli­tach sprzy­ja pozy­ski­wa­niu kalo­rii z pokar­mów. Zmie­nia się meta­bo­lizm

Oso­by, któ­re pra­gną stra­cić nad­mier­ną ilość kilo­gra­mów, czę­sto skar­żą się na to, że mimo tego, że są na die­cie nisko­ka­lo­rycz­nej, nie mogą się odchu­dzić. Wyni­ka to z fak­tu, że nie liczy się tyl­ko ilość kalo­rii. Waż­ne jest tak­że, jakie pro­duk­ty spo­ży­wa­my. Jeże­li zja­da­my żyw­ność boga­tą w cukry pro­ste, to mimo, że kalo­rycz­nie jest ich sto­sun­ko­wo nie­du­żo, to jed­nak powo­du­ją one pod­wyż­szo­ny poziom insu­li­ny w orga­ni­zmie, któ­ra budu­je tkan­kę tłusz­czo­wą, a po dru­gie zmie­nia się skład flo­ry bak­te­ryj­nej w jeli­tach. Zwięk­sza się ilość bak­te­rii z rodzi­ny Fir­mi­cu­tes a zmniej­sza się z rodza­ju Bac­te­ro­ides. Taka sytu­acja w naszych jeli­tach sprzy­ja pozy­ski­wa­niu kalo­rii z pokar­mów. Zmie­nia się meta­bo­lizm tłusz­czów w wątro­bie i w tkan­ce tłusz­czo­wej oraz docho­dzi do gro­ma­dze­nia się tkan­ki tłusz­czo­wej. Zmniej­sza się tak­że wyko­rzy­sta­nie przez tkan­kę mię­śnio­wa kwa­sów tłusz­czo­wych. Docho­dzi rów­nież do zabu­rzeń prze­pusz­czal­no­ści barie­ry jeli­to­wej, co pro­wa­dzi do powsta­wa­nia sta­nu zapal­ne­go a przez to zabu­rzeń w meta­bo­li­zmie glu­ko­zy, skut­ku­ją­ce zwięk­szo­nym łak­nie­niem. W CZOG pole­ca­my, w celu popra­wy skła­du flo­ry bak­te­ryj­nej jelit, Regu­lo­bon, któ­ry zawie­ra w swo­im skła­dzie błon­nik z nasion owsa i bab­ki jajo­wa­tej, a tak­że inu­li­nę z korze­nia cyko­rii. Są to sub­stan­cje o wła­sno­ściach pre­bio­tycz­nych, któ­re sprzy­ja­ją namna­ża­niu się proz­dro­wot­nych bak­te­rii w jeli­tach, szcze­gól­nie z rodza­ju Bac­te­ro­ides. Regu­lo­bon zawie­ra rów­nież bak­te­rie pro bio­tycz­ne. Dla wspo­ma­ga­nia lecze­nia oty­ło­ści i nad­wa­gi zale­ca­my tak­że mie­szan­kę zio­ło­wą Adi­po­bo­ni­san, któ­ra zmniej­sza popo­sił­ko­wy wzrost glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Chi­to­bon, któ­ry sto­so­wa­ny jest przed posił­ka­mi, bar­dzo sil­nie pęcz­nie­je w żołąd­ku wywo­łu­jąc uczu­cie syto­ści. Ma też w swo­im skła­dzie chrom orga­nicz­ny, któ­ry wpły­wa na meta­bo­lizm insu­li­ny. Przed wysił­kiem fizycz­nym zale­ca­my przyj­mo­wać Adi­po­bon mono, któ­ry przy­spie­sza spa­la­nie tłusz­czu.

Scroll to Top