Zioła na przełyk, żołądek i jelita

Cho­ro­ba wrzo­do­wa poja­wia się wte­dy, kie­dy w żołąd­ku lub dwu­nast­ni­cy docho­dzi do naru­sze­nia rów­no­wa­gi (home­osta­zy) mię­dzy czyn­ni­ka­mi uszka­dza­ją­cy­mi ścia­nę prze­wo­du pokar­mo­we­go, a czyn­ni­ka­mi chro­nią­cy­mi przed uszko­dze­niem. Leki syn­te­tycz­ne mają pierw­szo­pla­no­we zna­cze­nie w lecze­niu zaostrzo­nej cho­ro­by wrzo­do­wej, ale i wte­dy zio­ła są przy­dat­ne, gdyż dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie i uła­twia­ją goje­nie uszko­dzo­nej bło­ny ślu­zo­wej. Ponad­to surow­ce zie­lar­skie mają kar­dy­nal­ne zna­cze­nie zwłasz­cza w pro­fi­lak­ty­ce cho­ro­by wrzo­do­wej. „Wrzo­dow­cy” zwy­kle w okre­sie przed­wio­śnia i wcze­sną jesie­nią cier­pią na dys­kom­fort i bóle brzu­cha, a wte­dy wła­śnie zio­ła spraw­dzą się zna­ko­mi­cie. To one istot­nie i to w spo­sób wie­lo­kie­run­ko­wy zwięk­sza­ją barie­rę chro­nią­cą bło­nę ślu­zo­wą prze­wo­du pokar­mo­we­go przed uszko­dze­niem.

Suple­men­ta­cja die­ty w cho­ro­bie wrzo­do­wej obej­mu­je sto­so­wa­nie pre­pa­ra­tu Gastro­bo­ni­san — napar z 1 saszet­ki 1–3 x dz. i Api­bon 1–3 x dz. 1 kaps. Pro­fi­lak­ty­ka jest szcze­gól­nie wska­za­na w okre­sie wcze­snej wio­sny i jesie­ni, kie­dy to wrzo­dow­cy cier­pią na swe pro­ble­my. Zasto­so­wa­nie powyż­szych pre­pa­ra­tów nawet raz dzien­nie może wyraź­nie zmniej­szyć zapa­dal­ność na cho­ro­bę wrzo­do­wą.

Gastro­bo­ni­san jest zale­ca­ny rów­nież do suple­men­ta­cji w refluk­sie żołąd­ko­wo-prze­ły­ko­wym i w sta­nach zapal­nych jelit.

Scroll to Top