Zdrowa flora jelitowa

Okres jesie­ni i zimy to czas, kie­dy wie­lu z  nas będzie wyma­gać tera­pii anty­bio­ty­ko­wej. Wią­zać się to będzie z nie­bez­pie­czeń­stwem znisz­cze­nia bak­te­rii pro­bio­tycz­nych, któ­re bytu­ją w jeli­tach. Aby ustrzec się tej sytu­acji w cza­sie anty­bio­ty­ko­te­ra­pii i po niej nale­ży sto­so­wać pro­bio­ty­ki i pre­bio­ty­ki.

Okres jesie­ni i zimy to czas, kie­dy wie­lu z  nas będzie wyma­gać tera­pii anty­bio­ty­ko­wej. Wią­zać się to będzie z nie­bez­pie­czeń­stwem znisz­cze­nia bak­te­rii pro­bio­tycz­nych, któ­re bytu­ją w jeli­tach. Aby ustrzec się tej sytu­acji w cza­sie anty­bio­ty­ko­te­ra­pii i po niej nale­ży sto­so­wać pro­bio­ty­ki i pre­bio­ty­ki. Te pierw­sze to proz­dro­wot­ne bak­te­rie, któ­rych dostar­cze­nie do jelit powo­du­je, że nie roz­wi­ną się w nich cho­ro­bo­twór­cze bak­te­rie i grzy­by, a pre­bio­ty­ki to gru­pa sub­stan­cji, któ­re moż­na nazwać poży­wie­niem dla proz­dro­wot­nych bak­te­rii. Naszym pacjen­tom, któ­rzy mają pro­ble­my z flo­rą jeli­to­wą, wyni­ka­ją­ce z anty­bio­ty­ko­te­ra­pii lub innych przy­czyn, reko­men­du­je­my przyj­mo­wa­nie pro­bio­tycz­ne­go pre­pa­ra­tu Bac­ti­bon com­plex. Zawie­ra on w swo­im skła­dzie 7 róż­nych szcze­pów bak­te­rii, któ­re są dodat­ko­wo zamknię­te w mikro­kap­suł­kach, co chro­ni je w trak­cie trans­por­tu przez prze­wód pokar­mo­wy przed uszko­dze­niem przez kwas sol­ny zawar­ty w żołąd­ku. Cza­sa­mi zale­ca­my rów­nież spo­ży­wa­nie Regu­lo­bo­nu. Poza bak­te­ria­mi zawie­ra on błon­nik z nasion owsa i błon­nik z bab­ki jajo­wa­tej a tak­że inu­li­nę. Wszyst­kie te sub­stan­cje wyka­zu­ją dzia­ła­nie pre­bio­tycz­ne. Jako, że sto­so­wa­nie pre­bio­ty­ków pod posta­cią błon­ni­ka, nie zawsze jest akcep­to­wa­ne przez małe dzie­ci, zale­ca­my wte­dy sto­so­wa­nie samej inu­li­ny w prosz­ku, któ­ra roz­pusz­cza się w wodzie i ma słod­ki smak, co spra­wia, że dzie­ci spo­ży­wa­ją tą for­mę pre­bio­ty­ku bez pro­ble­mu. W naszym Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa zale­ca­my Inu­li­nę Ojca Grze­go­rza pocho­dze­nia natu­ral­ne­go. Jej źró­dłem jest korzeń cyko­rii. Inu­li­na może słu­żyć nawet do sło­dze­nia potraw, choć nie ma tak inten­syw­nie słod­kie­go sma­ku jak cukier.

Scroll to Top