Plaga otyłości

Tytuł bynaj­mniej nie jest prze­sa­dzo­ny, zwa­żyw­szy na to, jakie dane przed­sta­wi­li w paź­dzier­ni­ku 2017 r. naukow­cy z Impe­rial Col­le­ge Lon­don i WHO. Usta­lo­no, że licz­ba oty­łych dzie­ci i mło­dzie­ży w wie­ku 5–19 lat w cią­gu ostat­nich czte­rech dekad wzro­sła 10-krot­nie. I nie doty­czy to jedy­nie Sta­nów Zjed­no­czo­nych czy Wiel­kiej Bry­ta­nii, ale i kra­jów bied­niej­szych. Za głów­ne­go spraw­cę pro­ble­mu uwa­ża się rekla­my śmie­cio­we­go jedze­nia. Nad­wa­ga i oty­łość to nie tyl­ko pro­blem este­ty­ki. Utrzy­ma­nie pra­wi­dło­wej masy cia­ła w okre­sie dzie­cię­cym pozwa­la m. in. na zmniej­sze­nie ryzy­ka oty­ło­ści i cukrzy­cy w póź­niej­szym okre­sie życia. Oty­łe dziec­ko to cho­ry doro­sły.

Tytuł bynaj­mniej nie jest prze­sa­dzo­ny, zwa­żyw­szy na to, jakie dane przed­sta­wi­li w paź­dzier­ni­ku 2017 r. naukow­cy z Impe­rial Col­le­ge Lon­don i WHO. Usta­lo­no, że licz­ba oty­łych dzie­ci i mło­dzie­ży w wie­ku 5–19 lat w cią­gu ostat­nich czte­rech dekad wzro­sła 10-krot­nie. I nie doty­czy to jedy­nie Sta­nów Zjed­no­czo­nych czy Wiel­kiej Bry­ta­nii, ale i kra­jów bied­niej­szych. Za głów­ne­go spraw­cę pro­ble­mu uwa­ża się rekla­my śmie­cio­we­go jedze­nia. Nad­wa­ga i oty­łość to nie tyl­ko pro­blem este­ty­ki. Utrzy­ma­nie pra­wi­dło­wej masy cia­ła w okre­sie dzie­cię­cym pozwa­la m. in. na zmniej­sze­nie ryzy­ka oty­ło­ści i cukrzy­cy w póź­niej­szym okre­sie życia. Oty­łe dziec­ko to cho­ry doro­sły. Kon­tro­la masy cia­ła, zwłasz­cza u dzie­ci, pole­gać powin­na na reduk­cji spo­ży­wa­nia sło­dy­czy oraz pokar­mów zawie­ra­ją­cych tłusz­cze prze­twa­rza­ne w wyso­kiej tem­pe­ra­tu­rze. Szko­dli­we izo­me­ry trans kwa­sów tłusz­czo­wych obec­ne są w szcze­gól­no­ści w wyro­bach cukier­ni­czych oraz daniach ser­wo­wa­nych w punk­tach gastro­no­micz­nych, w któ­rych do sma­że­nia wie­lo­krot­nie sto­su­je się ten sam olej. Zale­ca się nato­miast wybór pro­duk­tów spo­żyw­czych o niskim indek­sie gli­ke­micz­nym, czy­li takich, któ­re nie powo­du­ją szyb­kie­go zwięk­sza­nia się pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Zestaw posił­ków moż­na uzu­peł­nić odpo­wied­ni­mi suple­men­ta­mi die­ty. Naj­bar­dziej wska­za­ne jest włą­cze­nie pre­pa­ra­tów boga­tych w błon­nik pokar­mo­wy, któ­ry pęcz­nie­jąc w żołąd­ku zmniej­sza ape­tyt, ogra­ni­cza wchła­nia­nie tłusz­czów i węglo­wo­da­nów oraz przy­spie­sza pery­stal­ty­kę jelit. W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza sto­su­je­my u pacjen­tów Regu­lo­bon (2 x dzien­nie 1 łyżecz­ka przed jedze­niem), któ­ry oprócz błon­ni­ka z łupi­ny nasien­nej bab­ki jajo­wa­tej i z nasion owsa oraz inu­li­ny (błon­nik roz­pusz­czal­ny) zawie­ra tak­że proz­dro­wot­ne bak­te­rie jeli­to­we. U osób, któ­re chcą zrzu­cić zbęd­ne kilo­gra­my mimo skłon­no­ści do pod­ja­da­nia korzyst­ne efek­ty przy­no­si Chi­to­bon (2 x dzien­nie 3 kap­suł­ki przed głów­ny­mi posił­ka­mi). Pre­pa­rat ten zawie­ra chi­to­san i chrom. Chi­to­san to sub­stan­cja uzy­ski­wa­na ze sko­ru­pia­ków mor­skich, któ­ra ma zdol­ność pęcz­nie­nia w żołąd­ku, a przez to daje uczu­cie syto­ści, zmniej­sza ape­tyt i spo­wal­nia wchła­nia­nie tłusz­czów. Chrom z kolei przy­czy­nia się do utrzy­ma­nia pra­wi­dło­we­go pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi, dzię­ki cze­mu moż­na unik­nąć tzw. napa­dów gło­du. War­to rów­nież roz­wa­żyć sto­so­wa­nie ziół, któ­re spo­wal­nia­ją wchła­nia­nie węglo­wo­da­nów z jelit do krwi, a przez to rów­nież sta­bi­li­zu­ją poziom glu­ko­zy w orga­ni­zmie. Taki efekt zapew­nia mie­szan­ka zio­ło­wa Adi­po­bo­ni­san. Napa­ry z tej mie­szan­ki nale­ży spo­ży­wać przed jedze­niem (2 x dzien­nie napar z 1 saszet­ki). W cza­sie kura­cji odchu­dza­ją­cej sto­su­je się tak­że sub­stan­cje, któ­re wspo­ma­ga­ją meta­bo­lizm. Są to tak zwa­ne „spa­la­cze” tkan­ki tłusz­czo­wej. Jed­nym z naj­sil­niej­szych surow­ców wyka­zu­ją­cych takie dzia­ła­nie jest eks­trakt z owo­ców Gar­cy­nii kam­bo­dżań­skiej boga­ty w kwas hydrok­sy­cy­try­no­wy HCA. Sto­su­je­my go w posta­ci pre­pa­ra­tu Adi­po­bon mono w połą­cze­niu ze sprzę­żo­nym kwa­sem lino­lo­wym CLA (2 x dzien­nie 2 kap­suł­ki). Nale­ży jed­nak pod­kre­ślić, że nie ma moż­li­wo­ści zre­du­ko­wa­nia tkan­ki tłusz­czo­wej, jeże­li spo­ży­wa się cukry pro­ste, np. syrop glu­ko­zo­wo-fruk­to­zo­wy. Usu­nię­cie ich z die­ty jest warun­kiem sku­tecz­no­ści kura­cji odchu­dza­ją­cej.

Scroll to Top