Niedobór owoców i warzyw związany z wysokim ciśnieniem tętniczym

Bry­tyj­scy naukow­cy prze­pro­wa­dzi­li bada­nie, któ­re mia­ło na celu zro­zu­mie­nie wpły­wu spo­ży­wa­nia owo­ców i warzyw na poziom ciśnie­nia krwi miesz­kań­ców w róż­nych kra­jach. Ana­li­zu­jąc dane z 159 kra­jów w latach 1975–2015, bada­cze stwier­dzi­li, że więk­sza dostęp­ność tych pro­duk­tów wią­że się z ogra­ni­cze­niem pro­ble­mu wyso­kie­go ciśnie­nia krwi w danym kra­ju. Oka­za­ło się, że nie­mal poło­wa bada­nych kra­jów ma nie­wy­star­cza­ją­cą podaż owo­ców i warzyw, szcze­gól­nie w przy­pad­ku kra­jów o niskich docho­dach.

Dr James Ben­tham z Uni­ver­si­ty of Kent pod­kre­ślił, że kra­je o niż­szych docho­dach, któ­re mają ogra­ni­czo­ny dostęp do owo­ców i warzyw, są bar­dziej podat­ne na wyso­kie ciśnie­nie tęt­ni­cze. Pro­blem bra­ku wystar­cza­ją­cej ilo­ści tych pro­duk­tów doty­czy nie tyl­ko Wiel­kiej Bry­ta­nii, ale tak­że wie­lu innych czę­ści świa­ta. Wyni­ki bada­nia wska­zu­ją na pil­ną potrze­bę dzia­łań na pozio­mie kra­jo­wym i mię­dzy­na­ro­do­wym mają­cych na celu zwięk­sze­nie pro­duk­cji owo­ców i warzyw, aby zapew­nić zrów­no­wa­żo­ne dosta­wy, zwłasz­cza w kra­jach o niskich docho­dach.

Te donie­sie­nia nauko­we nasu­wa­ją pyta­nie nad rolą zawar­tych w owo­cach i warzy­wach sub­stan­cji aktyw­nych bio­lo­gicz­nie. Dobrze jest zatem, zwłasz­cza w cho­ro­bach ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go, sto­so­wać eks­trak­ty z tych pro­duk­tów. W CZOG w takich sytu­acjach pole­ca­my Vital­bon, któ­ry zawie­ra w swo­im skła­dzie eks­trak­ty: z korze­nia tar­czy­cy baj­kal­skiej, z owo­ców żura­wi­ny, z liści zie­lo­nej her­ba­ty, z owo­ców aro­nii, z kłą­cza imbi­ru, z borów­ki czer­ni­cy, z owo­ców wino­gron, z zie­la skrzy­pu polne­go i kory cyna­mo­now­ca.

Idąc za osią­gnię­cia­mi współ­cze­snej nauki zale­ca­my rów­nież naszym pacjen­tom w przy­pad­ku nad­ci­śnie­nia uzu­peł­nie­nie codzien­nej die­ty w Resve­ra­trol w kro­plach (2 x dz. po 10 kro­pli pod język). Z badań nauko­wych wyni­ka, że picie wina lub przyj­mo­wa­nie Resve­ra­tro­lu, czy­li esen­cji wina w kro­plach zmniej­sza praw­do­po­do­bień­stwo uszko­dzeń ukła­du krą­że­nia przez wyso­kie ciśnie­nie tęt­ni­cze.

W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza do regu­la­cji ciśnie­nia tęt­ni­cze­go krwi, uży­wa­ne są 2 pre­pa­ra­ty: kro­ple Car­dio­bo­ni­sol (2–3 x dz. 1 łyżecz­ka) i w celu suple­men­ta­cji Car­dio­bon (1–2 x dz. 1 kaps.). Cza­sa­mi do reduk­cji ciśnie­nia tęt­ni­cze­go krwi sto­su­je się tak­że kro­ple moczo­pęd­ne Nefro­bo­ni­sol 2 x dz. 2 łyżecz­ki. Sto­su­je się je szcze­gól­nie, gdy cho­ry ma obrzę­ki nóg.

Scroll to Top