Jabłka zalecane w miażdżycy

W Ame­ri­can Jour­nal of Cli­ni­cal Nutri­tion zamiesz­czo­no arty­kuł opi­su­ją­cy bada­nie mają­ce na celu okre­śle­nie wpły­wu spo­ży­wa­nia jabłek, jako meto­dy pro­fi­lak­ty­ki cho­rób ukła­du krą­że­nia. Nie było to bada­nie prze­pro­wa­dzo­ne na dużej popu­la­cji, bada­na gru­pa obej­mo­wa­ła 40 osób, któ­re przez 8 tygo­dni zja­da­ły 2 jabł­ka, potem nastą­pi­ła mie­sięcz­na prze­rwa i te same oso­by przez 8 tygo­dni wypi­ja­ły codzien­nie sok jabł­ko­wy.

W Ame­ri­can Jour­nal of Cli­ni­cal Nutri­tion zamiesz­czo­no arty­kuł opi­su­ją­cy bada­nie mają­ce na celu okre­śle­nie wpły­wu spo­ży­wa­nia jabłek, jako meto­dy pro­fi­lak­ty­ki cho­rób ukła­du krą­że­nia. Nie było to bada­nie prze­pro­wa­dzo­ne na dużej popu­la­cji, bada­na gru­pa obej­mo­wa­ła 40 osób, któ­re przez 8 tygo­dni zja­da­ły 2 jabł­ka, potem nastą­pi­ła mie­sięcz­na prze­rwa i te same oso­by przez 8 tygo­dni wypi­ja­ły codzien­nie sok jabł­ko­wy. Ana­li­zo­wa­no m. in. poziom cho­le­ste­ro­lu, trój­gli­ce­ry­dów, glu­ko­zy i insu­li­ny. Prze­pro­wa­dzo­no tak­że ultra­so­no­gra­ficz­ne bada­nie tęt­nic i żył. Oka­za­ło się, że po 8 tygo­dniach spo­ży­wa­nia jabłek obni­żył się poziom frak­cji cho­le­ste­ro­lu LDL i popra­wi­ły się inne para­me­try zwią­za­ne z ukła­dem ser­co­wo-naczy­nio­wym. Jed­nak po 8 tygo­dnio­wym piciu soku te proz­dro­wot­ne efek­ty nie wystą­pi­ły. Ist­nie­je domnie­ma­nie, iż tajem­ni­ca może tkwić w bra­ku błon­ni­ka, co wyda­je się dość logicz­nym powo­dem. Ciśnie się na usta słyn­ne przy­sło­wie popu­lar­ne w Anglii: „jedz jed­no jabł­ko dzien­nie, unik­niesz leka­rza”. Pra­gnie­my zazna­czyć, że dużo lepiej udo­ku­men­to­wa­ne wła­sno­ści prze­ciw­miaż­dży­co­we mają zio­ła, szcze­gól­nie takie jak eks­trakt z liścia miło­rzę­bu japoń­skie­go i eks­trakt z kwia­to­sta­nu gło­gu (oba te surow­ce wystę­pu­ją w pre­pa­ra­cie Car­dio­bon i Car­dio­bo­ni­sol). Bar­dzo dobre efek­ty proz­dro­wot­ne dla ukła­du krą­że­nia nie­sie tak­że łącze­nie eks­trak­tu z liścia miło­rzę­bu oraz eks­trak­tu z zie­la kar­czo­cha. Wcho­dzą one w skład pre­pa­ra­tu Lipo­bon, któ­ry ma za zada­nie utrzy­my­wać pra­wi­dło­wy poziom cho­le­ste­ro­lu w suro­wi­cy krwi. Pisząc o tych zależ­no­ściach nale­ży koniecz­nie wspo­mnieć o eks­trak­cie ze skó­rek wino­gron boga­tym w reswe­ra­trol. Ten też sto­so­wa­ny jest w Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza w posta­ci pre­pa­ra­tu Resve­ra­trol — esen­cja wina w kro­plach.

Scroll to Top