Dieta ketogeniczna usprawnia pracę mózgu

Ame­ry­kań­ski stan Ken­tuc­ky sły­nie nie tyl­ko z Ken­tuc­ky Fried Chic­ken, czy­li popu­lar­nej sie­ci KFC ser­wu­ją­cej panie­ro­wa­ne kur­cza­ki, ale tak­że, jak się oka­zu­je, z uni­wer­sy­te­tu, na któ­rym prze­pro­wa­dzo­no bada­nia nad die­tą keto­ge­nicz­ną. Cha­rak­te­ry­zu­je się ona spo­ży­wa­niem dużej ilo­ści tłusz­czów, a małej węglo­wo­da­nów. Póki co bada­nia pro­wa­dzo­no na zwie­rzę­tach labo­ra­to­ryj­nych. Wyka­za­ły one, że die­ta taka popra­wia prze­pływ krwi w cen­tral­nym ukła­dzie ner­wo­wym oraz skład mikro­flo­ry jeli­to­wej.

Ame­ry­kań­ski stan Ken­tuc­ky sły­nie nie tyl­ko z Ken­tuc­ky Fried Chic­ken, czy­li popu­lar­nej sie­ci KFC ser­wu­ją­cej panie­ro­wa­ne kur­cza­ki, ale tak­że, jak się oka­zu­je, z uni­wer­sy­te­tu, na któ­rym prze­pro­wa­dzo­no bada­nia nad die­tą keto­ge­nicz­ną. Cha­rak­te­ry­zu­je się ona spo­ży­wa­niem dużej ilo­ści tłusz­czów, a małej węglo­wo­da­nów. Póki co bada­nia pro­wa­dzo­no na zwie­rzę­tach labo­ra­to­ryj­nych. Wyka­za­ły one, że die­ta taka popra­wia prze­pływ krwi w cen­tral­nym ukła­dzie ner­wo­wym oraz skład mikro­flo­ry jeli­to­wej. Obni­ża ona poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi i masę cia­ła, a tak­że sprzy­ja eli­mi­na­cji β‑amyloidu z mózgu (biał­ko, któ­re gro­ma­dzi się w mózgu u osób z cho­ro­bą Alzhe­ime­ra). Bada­nie to zain­spi­ro­wa­ne zosta­ło przez obser­wa­cje kli­nicz­ne, z któ­rych wyni­ka­ło, że die­ta keto­ge­nicz­na sprzy­ja lecze­niu leko­opor­nej padacz­ki, cho­ro­by Par­kin­so­na i auty­zmu. Korzyst­ne dzia­ła­nie na cen­tral­ny układ ner­wo­wy mogą mieć nie tyl­ko wyso­ko­tłusz­czo­we i nisko­wę­glo­wo­da­no­we posił­ki, ale i sub­stan­cje zawar­te w pre­pa­ra­cie DS com­plex. Kur­ku­mi­na chro­ni ośrod­ko­wy układ ner­wo­wy przed tok­sycz­nym dzia­ła­niem alu­mi­nium. W mode­lu in vitro wyka­za­no, że hamu­je ona wywo­ły­wa­ną gli­nem agre­ga­cję β‑amyloidu. Hamu­ją­cy wpływ na odkła­da­nie się β‑amyloidu ma tak­że EGCG, sub­stan­cja zawar­ta w eks­trak­cie z zie­lo­nej her­ba­ty, któ­ry jest wio­dą­cym skład­ni­kiem DS com­plex. U myszy poda­wa­nie EGCG popra­wia­ło funk­cje poznaw­cze, zdol­ność roz­po­zna­wa­nia nowych obiek­tów oraz pro­ce­sy wzro­ko­wo-prze­strzen­ne. Nie­wąt­pli­wie korzyst­nie na funk­cjo­no­wa­nie ukła­du ner­wo­we­go będą wpły­wać inne sub­stan­cje natu­ral­ne zawar­te w DS com­plex: czar­ny pieprz, korzeń tar­czy­cy baj­kal­skiej, kłą­cze imbi­ru, owo­ce jago­do­we (żura­wi­na, aro­nia, borów­ka), skór­ki wino­gron oraz wita­mi­na C.

Scroll to Top