Czerwone wino bardziej pomaga, niż szkodzi

W pra­sie medycz­nej trwa dys­ku­sja, czy spo­ży­wa­nie czer­wo­ne­go wina przy­no­si korzy­ści dla nasze­go zdro­wia czy nie? Po jed­nej stro­nie są onko­lo­dzy, któ­rzy twier­dzą, że nie wia­do­mo, jaką ilość alko­ho­lu moż­na bez­piecz­nie spo­ży­wać nie nara­ża­jąc się przy tym na zwięk­sze­nie praw­do­po­do­bień­stwa wystą­pie­nia nowo­two­rów. Po dru­giej stro­nie jest głos m.in., kar­dio­lo­gów, któ­rzy widzą zale­ty spo­ży­wa­nia czer­wo­ne­go wina, ale tak­że małej ilo­ści spo­ży­wa­nia alko­ho­lu dla ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go.

W pra­sie medycz­nej trwa dys­ku­sja, czy spo­ży­wa­nie czer­wo­ne­go wina przy­no­si korzy­ści dla nasze­go zdro­wia czy nie? Po jed­nej stro­nie są onko­lo­dzy, któ­rzy twier­dzą, że nie wia­do­mo, jaką ilość alko­ho­lu moż­na bez­piecz­nie spo­ży­wać nie nara­ża­jąc się przy tym na zwięk­sze­nie praw­do­po­do­bień­stwa wystą­pie­nia nowo­two­rów. Po dru­giej stro­nie jest głos m.in., kar­dio­lo­gów, któ­rzy widzą zale­ty spo­ży­wa­nia czer­wo­ne­go wina, ale tak­że małej ilo­ści spo­ży­wa­nia alko­ho­lu dla ukła­du ser­co­wo-naczy­nio­we­go.

Ta dru­ga gru­pa leka­rzy dostrze­ga zwłasz­cza proz­dro­wot­ną rolę reswe­ra­tro­lu – sub­stan­cji, któ­ra znaj­du­je się w czer­wo­nym winie, suge­ru­jąc proz­dro­wot­ne war­to­ści czer­wo­ne­go wina opie­ra­ją się mi.in. na prze­glą­dzie lite­ra­tu­ry nauko­wej, któ­rej doko­na­no w 2017 roku i opu­bli­ko­wa­no w pre­sti­żo­wym cza­so­pi­śmie nauko­wym Cir­cu­la­tion. Nale­ży pamię­tać, że eks­trakt ze skó­rek wino­gron boga­ty w reswe­ra­trol jest jed­ną z naj­le­piej prze­ba­da­nych sub­stan­cji do wła­sno­ści pro­fi­lak­tycz­nych i lecz­ni­czych.

Pre­pa­rat wspo­ma­ga orga­nizm w obro­nie przed wol­ny­mi rod­ni­ka­mi, któ­re uwa­ża się za przy­czy­nę cho­rób ukła­du krą­że­nia i cho­rób nowo­two­ro­wych. Korzyst­nie wpły­wa na pra­cę ukła­du krą­że­nia i pra­wi­dło­we ciśnie­nie tęt­ni­cze krwi. Poma­ga w zacho­wa­niu funk­cji ukła­du żyl­ne­go koń­czyn dol­nych. Wspo­ma­ga prze­pływ krwi w koń­czy­nach dol­nych, co może zmniej­szać uczu­cie zmę­cze­nia i cięż­ko­ści nóg. Sprzy­ja polep­sze­niu ogól­ne­go wyglą­du i zdro­wia skó­ry. Jest tra­dy­cyj­nie sto­so­wa­ny w celu wspie­ra­nia funk­cji naczyń wło­so­wa­tych. Wspo­ma­ga meta­bo­lizm oraz sprzy­ja utra­cie masy cia­ła, przez co uła­twia odchu­dza­nie i reduk­cję cel­lu­li­tu.

Kon­tro­wer­sje mię­dzy leka­rza­mi roz­wią­zu­je­my w naszym Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa w spo­sób mode­lo­wy. Otóż zale­ca­my naszym pacjen­tom Resve­ra­trol — esen­cja wina w kro­plach, któ­ry poda­wa­ny jest pod­ję­zy­ko­wo 2 x dz. 8 kro­pli. Pro­dukt ten to skon­cen­tro­wa­ny eks­trakt ze skó­rek ciem­nych wino­gron, poda­wa­nie go w takiej ilo­ści pod­ję­zy­ko­wo, wyklu­cza nega­tyw­ny wpływ alko­ho­lu, a dostar­cza peł­nej gamy proz­dro­wot­nych sub­stan­cji zawar­tych w czer­wo­nym winie. Jedy­ną jego wadą jest to, iż nie­ste­ty nie może­my w nim odna­leźć sma­ków Tosca­nii czy też Pro­wan­sji.

Scroll to Top