Co można a co nie przy wrzodach

Cho­ro­ba wrzo­do­wa żołąd­ka i dwu­nast­ni­cy to scho­rze­nie bar­dzo wraż­li­we na błę­dy die­te­tycz­ne. — War­to zatem wie­dzieć jakie potra­wy są zale­ca­ne a jakie nie.

 

Pokar­my zale­ca­ne

Pokar­my nie­za­leż­ne

  • Pokar­my goto­wa­ne i duszo­ne, pie­czo­ne w folii
  • Mię­so z dro­biu, kró­li­ka, cie­lę­ci­na, chu­da woło­wi­na i chu­de wędli­ny
  • Ryby chu­de (szczu­pak, san­dacz, pstrąg, dorsz)
  • Nabiał: mle­ko, jogurt, jaj­ka na mięk­ko, twa­róg
  • Tłuszcz: masło, oli­wa z oli­wek
  • Pokar­my sma­żo­ne, pie­czo­ne, wędzo­ne,
  • Wie­przo­wi­na, mię­so tłu­ste, kon­ser­wy, bara­ni­na
  • Ryby tłu­ste (karp, makre­la, śledź i hali­but)
  • Nabiał: jajecz­ni­ca, śmie­ta­na, mle­ko skon­den­so­wa­ne, majo­nez
  • Tłuszcz: sma­lec
  • Warzy­wa i owo­ce — w zależ­no­ści od ten­den­cji — raczej goto­wa­ne, rza­dziej suro­we
  • Warzy­wa i owo­ce kon­ser­wo­wa­ne, pikle, owo­ce suro­we wywo­łu­ją dys­kom­fort
  • Pie­czy­wo bia­łe i dobrze wypie­czo­ne, bisz­kop­ty
  • Tar­ty, cze­ko­la­da, cia­sta z kre­mem, lody
  • Woda mine­ral­na, roz­cień­czo­ne soki
  • Moc­na her­ba­ta, kawa, alko­hol, napo­je gazo­wa­ne
  • Przy­pra­wy łagod­ne, maje­ra­nek, kmi­nek, pie­trusz­ka
  • Ocet, pieprz, papry­ka ostra, musz­tar­da

Przed­sta­wi­li­śmy ogó­le zasa­dy, jed­nak­że cho­ry musi sam w dużej mie­rze dopa­so­wać die­tę indy­wi­du­al­nie a w razie potrze­by skon­sul­to­wać się z leka­rzem lub die­te­ty­kiem.

Scroll to Top