Dieta hamuje rozwój chorób Alzheimera i Parkinsona

W cho­ro­bie Alzhe­ime­ra docho­dzi do two­rze­nia się pły­tek amy­lo­ido­wych z biał­ka

β‑amyloidu w cen­tral­nym ukła­dzie ner­wo­wym oraz two­rze­nia się włók­ni­stych wtrę­tów we włók­nach neu­ro­nów. Dzia­ła­nie pew­nych sub­stan­cji natu­ral­nych może mieć pozy­tyw­ny wpływ na zaha­mo­wa­nie tego pro­ce­su. Pro­duk­ty spo­żyw­cze mogą wpły­nąć hamu­ją­co na pro­ces roz­wo­ju cho­rób neu­ro­de­ge­ne­ra­cyj­nych. Nale­żą do nich m.in. kwa­sy omega‑3 (któ­rych szcze­gól­nie boga­tym źró­dłem są ryby), sub­stan­cje o wła­ści­wo­ściach anty­ok­sy­da­cyj­nych (w któ­re boga­te są szcze­gól­nie owo­ce jago­do­we), a tak­że błon­nik pokar­mo­wy.

W cho­ro­bie Alzhe­ime­ra docho­dzi do two­rze­nia się pły­tek amy­lo­ido­wych z biał­ka β‑amyloidu w cen­tral­nym ukła­dzie ner­wo­wym oraz two­rze­nia się włók­ni­stych wtrę­tów we włók­nach neu­ro­nów. Dzia­ła­nie pew­nych sub­stan­cji natu­ral­nych może mieć pozy­tyw­ny wpływ na zaha­mo­wa­nie tego pro­ce­su. Pro­duk­ty spo­żyw­cze mogą wpły­nąć hamu­ją­co na pro­ces roz­wo­ju cho­rób neu­ro­de­ge­ne­ra­cyj­nych. Nale­żą do nich m.in. kwa­sy omega‑3 (któ­rych szcze­gól­nie boga­tym źró­dłem są ryby), sub­stan­cje o wła­ści­wo­ściach anty­ok­sy­da­cyj­nych (w któ­re boga­te są szcze­gól­nie owo­ce jago­do­we), a tak­że błon­nik pokar­mo­wy. Waż­ne jest, aby pacjen­ci uzu­peł­ni­li swo­ją die­tę o wita­mi­ny z gru­py B, szcze­gól­nie B6, B12 i kwas folio­wy. Moż­na oczy­wi­ście uzu­peł­nić te nie­do­bo­ry samą die­tą, ale jest to cza­sa­mi trud­ne, dla­te­go suge­ru­je­my pacjen­tom sto­so­wa­nie pre­pa­ra­tu Neu­ro­bon com­plex, któ­ry zawie­ra wita­mi­ny z gru­py B, wita­mi­nę C i inne proz­dro­wot­nie dzia­ła­ją­ce na układ ner­wo­wy sub­stan­cje: kwas γ‑linolenowy, ury­dy­nę, kwas α‑liponowy, ino­zy­tol, selen. Aby zaha­mo­wać stres oksy­da­cyj­ny moż­na wzbo­ga­cić die­tę o owo­ce jago­do­we lub ich eks­trak­ty, zawar­te m.in. w pre­pa­ra­cie Vital­bon lub DS com­plex.

Scroll to Top