Chorzy na cukrzycę — uwaga na sztuczne słodziki

Zespo­ły badaw­cze z Uni­wer­sy­te­tu Ben-Gurio­na w Negev (Izra­el) oraz Nany­ang Tech­no­lo­gi­cal Uni­ver­si­ty w Sin­ga­pu­rze prze­ba­da­ły sześć róż­nych sło­dzi­ków (aspar­tam, sukra­lo­za, sacha­ry­na, neo­tam, adwan­tam i ace­sul­fam K). Oka­za­ło się, że nawet stę­że­nie 1 mg/ml w pro­duk­tach spo­żyw­czych może dzia­łać tok­sycz­nie na drob­no­ustro­je zamiesz­ku­ją­ce nasze jeli­ta. Ich spo­ży­cie jest tak powszech­ne, i to nie tyl­ko przez cho­rych na cukrzy­cę, że powo­du­ją wręcz zanie­czysz­cze­nie śro­do­wi­ska, bo moż­na je wykryć nawet w wodzie pit­nej i gle­bie.

Zespo­ły badaw­cze z Uni­wer­sy­te­tu Ben-Gurio­na w Negev (Izra­el) oraz Nany­ang Tech­no­lo­gi­cal Uni­ver­si­ty w Sin­ga­pu­rze prze­ba­da­ły sześć róż­nych sło­dzi­ków (aspar­tam, sukra­lo­za, sacha­ry­na, neo­tam, adwan­tam i ace­sul­fam K). Oka­za­ło się, że nawet stę­że­nie 1 mg/ml w pro­duk­tach spo­żyw­czych może dzia­łać tok­sycz­nie na drob­no­ustro­je zamiesz­ku­ją­ce nasze jeli­ta. Ich spo­ży­cie jest tak powszech­ne, i to nie tyl­ko przez cho­rych na cukrzy­cę, że powo­du­ją wręcz zanie­czysz­cze­nie śro­do­wi­ska, bo moż­na je wykryć nawet w wodzie pit­nej i gle­bie. Dla­te­go ape­lu­je­my do osób cho­rych na cukrzy­cę o roz­sąd­ne sto­so­wa­nie sło­dzi­ków i przy­po­mi­na­my, iż wie­le natu­ral­nych pro­duk­tów posia­da wła­ści­wo­ści redu­ku­ją­ce poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Dołą­cze­nie ich do far­ma­ko­te­ra­pii wedle naszych obser­wa­cji może spo­wo­do­wać bar­dzo korzyst­ne dzia­ła­nie. Naj­czę­ściej uży­wa­nym w Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa w przy­pad­ku cukrzy­cy suple­men­tem die­ty jest Glu­ko­bo­ni­san, któ­ry sprzy­ja utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Cza­sa­mi zale­ca­my tak­że Aler­bon, któ­ry posia­da wyso­kiej jako­ści olej z nasion czar­nusz­ki siew­nej. Tak­że ten suro­wiec może obni­żać poziom cukru w suro­wi­cy krwi. Dodat­ko­wo, jak wyka­za­ły bada­nia na zwie­rzę­tach, olej z czar­nusz­ki może hamo­wać powsta­wa­nie neu­ro­pa­tii cukrzy­co­wej, czy­li uszko­dze­nia włó­kien ner­wo­wych zwią­za­ne­go z cukrzy­cą

Scroll to Top