Dieta ma wpływ na długość życia

Już w latach 30. ubie­głe­go stu­le­cia odkry­to, że zwie­rzę­ta na die­cie nisko­ka­lo­rycz­nej żyją dłu­żej niż te „dobrze kar­mio­ne”. Z cza­sem naukow­cy stwier­dzi­li, że wyni­ka to głów­nie ze sty­mu­la­cji przez die­tę nisko­ka­lo­rycz­ną bia­łek o nazwie siru­ti­ny, któ­re wyko­rzy­sty­wa­ne są do napra­wy mate­ria­łu gene­tycz­ne­go. Gdy odkry­to rolę siru­tin, dowie­dzio­no tak­że, że sub­stan­cja obec­na w czer­wo­nym winie, reswe­ra­trol, rów­nież sty­mu­lu­je te biał­ka i, podob­nie jak die­ta nisko­ka­lo­rycz­na, przy­czy­nia się do wydłu­że­nia życia. Nie­daw­no poja­wi­ły się bada­nia prze­pro­wa­dzo­ne na zwie­rzę­tach labo­ra­to­ryj­nych.

Już w latach 30. ubie­głe­go stu­le­cia odkry­to, że zwie­rzę­ta na die­cie nisko­ka­lo­rycz­nej żyją dłu­żej niż te „dobrze kar­mio­ne”. Z cza­sem naukow­cy stwier­dzi­li, że wyni­ka to głów­nie ze sty­mu­la­cji przez die­tę nisko­ka­lo­rycz­ną bia­łek o nazwie siru­ti­ny, któ­re wyko­rzy­sty­wa­ne są do napra­wy mate­ria­łu gene­tycz­ne­go. Gdy odkry­to rolę siru­tin, dowie­dzio­no tak­że, że sub­stan­cja obec­na w czer­wo­nym winie, reswe­ra­trol, rów­nież sty­mu­lu­je te biał­ka i, podob­nie jak die­ta nisko­ka­lo­rycz­na, przy­czy­nia się do wydłu­że­nia życia. Nie­daw­no poja­wi­ły się bada­nia prze­pro­wa­dzo­ne na zwie­rzę­tach labo­ra­to­ryj­nych. Wyka­za­ły one, że para­me­try naczy­nio­we i meta­bo­licz­ne mózgu myszy na nisko­ka­lo­rycz­nej die­cie są lep­sze niż młod­szych osob­ni­ków będą­cych na die­cie wyso­ko­ka­lo­rycz­nej. Podob­ne efek­ty zauwa­żo­no tak­że u myszy labo­ra­to­ryj­nych, u któ­rych sto­so­wa­no die­tę keto­ge­nicz­ną z niską zawar­to­ścią węglo­wo­da­nów i wyso­ką zawar­to­ścią tłusz­czy. Badań na myszach nie moż­na jed­no­znacz­nie prze­kła­dać na efek­ty jakie wystę­pu­ją u ludzi, jed­nak obser­wa­cje spo­łe­czeństw spo­ży­wa­ją­cych nisko­ka­lo­rycz­ne posił­ki (miesz­kań­cy japoń­skiej wyspy Oki­na­wa oraz doli­ny Hun­za) potwier­dza­ją te przy­pusz­cze­nia. W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza sto­su­je­my od lat eks­trakt alko­ho­lo­wy ze skó­rek wino­gron poda­wa­ny pod­ję­zy­ko­wo (2 razy dzien­nie 8–10 kro­pli) pod nazwą Resve­ra­trol — esen­cja wina w kro­plach oraz Vital­bon, w skład któ­re­go wcho­dzi m.in. eks­trakt z korze­nia tar­czy­cy baj­kal­skiej boga­ty w baj­ka­li­nę.

Scroll to Top