Zdrowie w jogurtach

Sfer­men­to­wa­ne pro­duk­ty mlecz­ne, szcze­gól­nie jogur­ty natu­ral­ne i kefi­ry, przy­czy­nia­ją się do nasze­go zdro­wia, gdyż, jak się oka­za­ło, wyka­zu­ją dzia­ła­nie prze­ciw­za­pal­ne. Zmniej­sza­ją prze­ni­kal­ność tok­syn pro­za­pal­nych pro­du­ko­wa­nych przez szko­dli­we bak­te­rie jeli­to­we do ukła­du krwio­no­śne­go. Prze­wle­kły stan zapal­ny w orga­ni­zmie wywo­łu­je licz­ne scho­rze­nia. Ostat­nio poja­wi­ły się rów­nież opi­nie, według któ­rych to on, a nie wyso­ki poziom cho­le­ste­ro­lu, jest głów­ną przy­czy­ną miaż­dży­cy. Ten efekt „uszczel­nie­nia” jelit tłu­ma­czy się obec­no­ścią w jogur­tach natu­ral­nych bak­te­rii pro­bio­tycz­nych.

Sfer­men­to­wa­ne pro­duk­ty mlecz­ne, szcze­gól­nie jogur­ty natu­ral­ne i kefi­ry, przy­czy­nia­ją się do nasze­go zdro­wia, gdyż, jak się oka­za­ło, wyka­zu­ją dzia­ła­nie prze­ciw­za­pal­ne. Zmniej­sza­ją prze­ni­kal­ność tok­syn pro­za­pal­nych pro­du­ko­wa­nych przez szko­dli­we bak­te­rie jeli­to­we do ukła­du krwio­no­śne­go. Prze­wle­kły stan zapal­ny w orga­ni­zmie wywo­łu­je licz­ne scho­rze­nia. Ostat­nio poja­wi­ły się rów­nież opi­nie, według któ­rych to on, a nie wyso­ki poziom cho­le­ste­ro­lu, jest głów­ną przy­czy­ną miaż­dży­cy. Ten efekt „uszczel­nie­nia” jelit tłu­ma­czy się obec­no­ścią w jogur­tach natu­ral­nych bak­te­rii pro­bio­tycz­nych. W celu popra­wy skła­du mikro­flo­ry jeli­to­wej zale­ca się spo­ży­wa­nie jogur­tów natu­ral­nych, naj­le­piej wzbo­ga­ca­nych w błon­nik. My pro­po­nu­je­my doda­wa­nie do każ­dej por­cji jogur­tu 1 łyżecz­ki natu­ral­nej Inu­li­ny Ojca Grze­go­rza z korze­nia cyko­rii, czy­li roz­pusz­czal­ne­go błon­ni­ka o słod­kim sma­ku, któ­ry wyka­zu­je wła­ści­wo­ści pre­bio­tycz­ne (sta­no­wi poży­wie­nie dla korzyst­nych szcze­pów bak­te­rii jeli­to­wych, dzię­ki cze­mu sprzy­ja ich roz­wo­jo­wi). W prze­my­śle spo­żyw­czym inu­li­nę czę­sto wyko­rzy­stu­je się jako zdro­wy zamien­nik cukru. W przy­pad­ku dole­gli­wo­ści jeli­to­wych ilość bak­te­rii pro­bio­tycz­nych dostar­cza­nych do orga­ni­zmu dzię­ki pro­duk­tom nabia­ło­wym może nie być wystar­cza­ją­ca. Dla­te­go war­to sto­so­wać ich skon­cen­tro­wa­ne źró­dło, jakim są pre­pa­ra­ty pro­bio­tycz­ne. W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza pole­ca­my sto­so­wać wów­czas 1 kap­suł­kę pre­pa­ra­tu Bac­ti­bon com­plex dzien­nie. Ten inno­wa­cyj­ny pro­dukt zawie­ra aż 7 szcze­pów proz­dro­wot­nych bak­te­rii jeli­to­wych w posta­ci mikro­kap­suł­ko­wa­nej. Taka for­ma uła­twia im dotar­cie do jelit mimo kwa­su sol­ne­go obec­ne­go w żołąd­ku.

Scroll to Top