Zielnik

Beta­ka­ro­ten
dodat­nio wpły­wa na zdol­ność widze­nia o zmierz­chu. Dzia­ła anty­ok­sy­da­cyj­nie (eli­mi­nu­je wol­ne rod­ni­ki), (Ocu­lo­bon).
Chi­to­san
natu­ral­na sub­stan­cja, któ­ra zmniej­sza wchła­nia­nie tłusz­czy i cho­le­ste­ro­lu z prze­wo­du pokar­mo­we­go, przez co obni­ża ich poziom we krwi. Ponad­to dzię­ki wła­ści­wo­ściom pęcz­nie­ją­cym wypeł­nia żołą­dek, hamu­je ape­tyt, ogra­ni­cza­jąc tym samym ilość przy­ję­te­go pokar­mu (Chi­to­bon).

Chi­to­san jest surow­cem pozy­ski­wa­nym z pan­ce­rza sko­ru­pia­ków mor­skich.

Ma on wła­sno­ści żywic jono­wy­mien­nych. Roz­pusz­cza się w żołąd­ku do
żelu, któ­ry blo­ku­je wchła­nia­nie lipi­dów two­rząc z nimi związ­ki kom­plek­so­we.
Chi­to­san nie wchła­nia się z prze­wo­du pokar­mo­we­go i jest wyda­la­ny wraz ze
zwią­za­ny­mi z nim lipidami151. Chi­to­san szcze­gól­nie dobrze nada­je się do suple­men­ta­cji
osób z pod­wyż­szo­nym pozio­mem cho­le­ste­ro­lu oraz nad­wa­gą lub
oty­ło­ścią, gdyż pęcz­nie­jąc w żołąd­ku zmniej­sza łak­nie­nie.
(źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 140)

CLA
sprzę­żo­ny kwas lino­lo­wy — przy­spie­sza meta­bo­lizm, redu­ku­je tkan­kę tłusz­czo­wą zwięk­sza­jąc przy tym masę mię­śnio­wą, zapo­bie­ga ponow­ne­mu przy­bie­ra­niu na wadze po zaprze­sta­niu kura­cji odchu­dza­ją­cej, tzw. efek­to­wi jojo (Adi­po­bon mono).
CLA jest sub­stan­cją zawar­tą w mle­kui mię­sie zwie­rząt prze­żu­wa­ją­cych. Nie­któ­re źró­dła przy­pi­su­ją mu wła­sno­ści pobu­dza­ją­ce pod­sta­wo­wą prze­mia­nę mate­rii, zwięk­sza­nie masy mię­śnio­wej i prze­ciw­dzia­ła­nie efek­to­wi jojo. W związ­ku z tym, iż CLA jest surow­cem podej­rze­wa­nym o wie­le proz­dro­wot­nych dzia­łań w cho­ro­bach nowo­two­ro­wych oraz w ukła­dzie ser­co­wo – naczy­nio­wym wyma­ga on dal­szych badań, co do swej sku­tecz­no­ści, zarów­no w suple­men­ta­cji oty­ło­ści jak i zasto­so­wa­niu w innych pro­ble­mach zdro­wot­nych.

(źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 94)

Chrom orga­nicz­ny (droż­dże chro­mo­we)
poprzez wspo­ma­ga­nie dzia­ła­nia insu­li­ny zapo­bie­ga nad­mier­ne­mu spad­ko­wi pozio­mu glu­ko­zy we krwi, to z kolei osła­bia wzmo­żo­ny ape­tyt na sło­dy­cze.
Poda­nie chro­mu z chi­to­sa­nem zwięk­sza sku­tecz­ność reduk­cji masy cia­ła:
— chrom powo­du­je zmniej­sze­nie ilo­ści zja­da­nych sło­dy­czy
— chi­to­san powo­du­je zmniej­sze­nie ilo­ści zja­da­nych pokar­mów i wchła­nia­nych tłusz­czy (Chi­to­bon, Boni­chrom).

Chrom – jest pier­wiast­kiem śla­do­wym, potrzeb­nym do pra­wi­dło­we­go

meta­bo­li­zmu glu­ko­zy. Chrom trój­war­to­ścio­wy jest skład­ni­kiem czyn­ni­ka
tole­ran­cji glu­ko­zy (GTF – Glu­co­se Tole­ran­ce Fak­tor), któ­ry wią­że się z insu­li­ną
i wzma­ga jej dzia­ła­nie. Pośred­nio więc chrom wpły­wa na zawar­tość glu­ko­zy
we krwi oraz na gospo­dar­kę węglo­wo­da­na­mi. Jego nie­do­bór
spo­ty­ka się u osób z nie­to­le­ran­cją glu­ko­zy, jed­nak nie jest to zja­wi­sko czę­ste.
Więk­szość dia­be­ty­ków i osób z nie­to­le­ran­cją glu­ko­zy ma pra­wi­dło­wy poziom
chro­mu w orga­ni­zmie. U cho­rych z pod­wyż­szo­nym pozio­mem glu­ko­zy suple­men­ta­cja
chro­mem cza­sa­mi skut­ku­je reduk­cją pozio­mu cukru w suro­wi­cy krwi.
W suple­men­tach naj­czę­ściej sto­so­wa­ny jest piko­li­nian chro­mu lub tzw. chrom
orga­nicz­ny w posta­ci droż­dży piw­nych. W bada­niach z uży­ciem droż­dży z dużą
zawar­to­ścią chro­mu uzy­ska­no reduk­cję gli­ke­mii (na czczo i po posił­ku). Meta
– ana­li­za 15 badań kon­tro­lo­wa­nych (tyl­ko 4 doty­czy­ły cho­rych z cukrzy­cą) nie
wyka­za­ła, aby sto­so­wa­nie związ­ków chro­mu wpły­wa­ło na gli­ke­mię i insu­li­ne­mię
u osób bez cukrzy­cy. Nato­miast u cho­rych z cukrzy­cą wyni­ki były roz­bież­ne.
Bada­nia wyka­za­ły, że nie­do­bór chro­mu u czło­wie­ka obja­wia się zarów­no
zabu­rze­niem prze­mia­ny węglo­wo­da­no­wej, jak i lipi­do­wej.
Dokład­ne dane o fi zjo­lo­gicz­nym zapo­trze­bo­wa­niu czło­wie­ka na chrom
nie ist­nie­ją. Przy­pusz­cza się, że czło­wiek powi­nien otrzy­my­wać wraz z poży­wie­niem
50–200 mcg chro­mu na dobę, ale stwier­dzo­no znacz­ne indy­wi­du­al­ne
róż­ni­ce w jego wyko­rzy­sta­niu (od 5 do 115 mcg/dobę). Wskaź­ni­ka­mi zabez­pie­cze­nia
orga­ni­zmu w chrom są: stę­że­nie chro­mu we wło­sach (w nor­mie 150-
500 mcg/kg) i poziom wyda­la­nia chro­mu z moczem. Sku­tecz­ność suple­men­ta­cji
chro­mem zale­ży od for­my che­micz­nej chro­mu, chrom w związ­kach orga­nicz­nych
jest lepiej przy­swa­jal­ny niż w nie­orga­nicz­nych. Naj­więk­szą aktyw­ność fi zjo­lo­gicz­ną
mają związ­ki chro­mu, zawar­te w komór­kach droż­dży piw­nych. O efek­tyw­no­ści
suple­men­ta­cji decy­du­je też dłu­gość okre­su sto­so­wa­nia suple­men­tów
oraz stan odży­wie­nia orga­ni­zmu chro­mem.
Chrom(III) może nasi­lać dzia­ła­nie insu­li­ny i doust­nych leków prze­ciw­cu­krzy­co­wych,
gdyż wpły­wa na meta­bo­lizm czyn­ni­ka tole­ran­cji glu­ko­zy (GTF-Glu­co­se
Tole­ran­ce Fac­tor). Dla­te­go nale­ży brać pod uwa­gę sto­so­wa­nie pre­pa­ra­tów
chro­mu w utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi1.
(źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 151)

Glu­ko­za­mi­na
sub­stan­cja natu­ral­nie wystę­pu­ją­ca w ludz­kim orga­ni­zmie. Według naj­now­szych badań kli­nicz­nych odgry­wa waż­ną rolę przy ochro­nie i rege­ne­ra­cji sta­wów: zwięk­sza zdol­no­ści rege­ne­ra­cyj­ne chrząst­ki sta­wo­wej, dzia­ła prze­ciw­bó­lo­wo i prze­ciw­za­pal­nie, w odróż­nie­niu od nie­ste­ry­do­wych leków prze­ciw­za­pal­nych jest dobrze tole­ro­wa­na przez orga­nizm ludz­ki (Artro­bon).

Glu­ko­za­mi­na wcho­dzi w skład gli­ko­za­mi­no­gli­ka­nów macie­rzy chrząst­ki.

Dobrze się wchła­nia (72%), po poda­niu doust­nym, rośnie jej stę­że­nie w chrzą­st­ce
i w wątro­bie. Prze­ni­ka do chon­dro­cy­tów i pobu­dza powsta­wa­nie pro­te­ogli­ka­nów,
hamu­je aktyw­ność enzy­mów odpo­wia­da­ją­cych za roz­kład chrząst­ki.
Sty­mu­lu­je komór­ki chrząst­ki sta­wo­wej do odbu­do­wy i syn­te­zy kola­ge­nu. Glu­ko­za­mi­na
sty­mu­lu­je pro­duk­cję mazi sta­wo­wej. Jest wie­le badań poka­zu­ją­cych, że
poda­wa­nie siar­cza­nu glu­ko­za­mi­ny w daw­ce 1,5 g dzien­nie łago­dzi obja­wy cho­ro­by
i spo­wal­nia jej postęp. Postęp zwę­ża­nia się szpa­ry sta­wo­wej jest bar­dzo
powol­ny i nawet nowe meto­dy obra­zo­wa­nia (MRI) mają pro­blem z pre­cy­zyj­nym
moni­to­ro­wa­niem efek­tów. Prze­gląd obej­mu­ją­cy 25 lat doświad­czeń w sto­so­wa­niu
glu­ko­za­mi­ny w zwy­rod­nie­niu sta­wów kola­no­wych poka­zał pozy­tyw­ne efek­ty
jej sto­so­wa­nia, ale ujaw­nił też wie­le kon­tro­wer­sji. Pole­ca­nym surow­cem jest
siar­czan glu­ko­za­mi­ny o prze­ba­da­nej far­ma­ko­ki­ne­ty­ce; nie wia­do­mo, czy chlo­ro­wo­do­rek
jest z nim bio­rów­no­waż­ny. (źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 211)

Zie­le Tymian­ku
Zie­le Tymian­ku — dzia­ła prze­ciw­bak­te­ryj­nie, zwięk­sza wydzie­le­nie gru­czo­łów ślu­zo­wych w oskrze­lach przez co uła­twia odkrztu­sza­nie. Dzia­ła roz­kur­czo­wo na dro­gi odde­cho­we (Pec­to­bo­ni­sol, Pul­mo­bo­ni­san, Pul­mo­bon).
Zie­le Skrzy­pu polne­go
Zie­le Skrzy­pu polne­go — zwięk­sza dobo­wą ilość wyda­la­ne­go moczu i usu­wa nad­miar mocza­nów. Dzia­ła roz­kur­czo­wo na dro­gi moczo­we i żół­cio­we, uszczel­nia­ją­co na naczy­nia krwio­no­śne. Prze­ciw­dzia­ła obrzę­kom i popra­wia pra­cę ser­ca. Wyka­zu­je dzia­ła­nie ścią­ga­ją­ce, prze­ciw­bak­te­ryj­ne i prze­ciw­za­pal­ne (Adi­po­bo­ni­san, Der­mo­bon, Nefro­bo­ni­sol, Nefro­bo­ni­san).
Zie­le Ser­decz­ni­ka
Zie­le Ser­decz­ni­ka — dzia­ła uspo­ka­ja­ją­co. Zmniej­sza pobu­dli­wość ośrod­ka naczy­nio­ru­cho­we­go w rdze­niu prze­dłu­żo­nym i osła­bia siłę bodź­ców prze­ka­zy­wa­nych do ser­ca przez co regu­lu­je pra­cę ser­ca, łago­dzi zabu­rze­nia ryt­mu pocho­dze­nia emo­cjo­nal­ne­go. Wyka­zu­je wła­sno­ści roz­kur­czo­we (Car­dio­bo­ni­san, Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san).
Zie­le Rde­stu Pta­sie­go
Zie­le Rde­stu Pta­sie­go — zwięk­sza dobo­wą ilość wyda­la­ne­go moczu, usu­wa nad­miar jonów sodu, chlo­ru i mocz­ni­ka. Utrud­nia kry­sta­li­za­cję soli mine­ral­nych i zapo­bie­ga powsta­wa­niu zło­gów kamie­ni moczo­wych. Dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie na bło­ny (Car­dio­bo­ni­san, Nefro­bo­ni­sol, Nefro­bo­ni­san).
Zie­le i liść Pokrzy­wy
Zie­le i liść Pokrzy­wy — zwięk­sza ilość wyda­la­nych chlor­ków, mocz­ni­ka oraz szko­dli­wych pro­duk­tów prze­mia­ny mate­rii. Jest to śro­dek odtru­wa­ją­cy, korzyst­nie wpły­wa na miesz­ki wło­so­we, gru­czo­ły poto­we i łojo­we, wzmac­nia wło­sy, leczy łupież i inne zmia­ny łojo­to­ko­we (Boni­derm, Der­mo­bon, Nefro­bo­ni­sol).
Zie­le Nawło­ci
Zie­le Nawło­ci — dzia­ła sil­nie moczo­pęd­nie. Uszczel­nia naczy­nia krwio­no­śne. Ma wła­sno­ści odtru­wa­ją­ce, dzia­ła ścią­ga­ją­co, prze­ciw­bak­te­ryj­nie, prze­ciw­za­pal­nie (Car­dio­bo­ni­san, Nefrobonisol,Nefrobonisan).
Zie­le Męczen­ni­cy
Zie­le Męczen­ni­cy — wyka­zu­ją­ce dzia­ła­nie uspo­ka­ja­ją­ce. Łago­dzi stan napię­cia emo­cjo­nal­ne­go nie­po­ko­ju, uła­twia zasy­pia­nie (Ner­wo­bon).
Zie­le Krwaw­ni­ka
Zie­le Krwaw­ni­ka — hamu­je krwa­wie­nie, zwłasz­cza z naczyń wło­so­wa­tych prze­wo­du pokar­mo­we­go. Dzia­ła roz­kur­czo­wo na mię­śnie gład­kie jelit, dróg moczo­wych i żół­cio­wych. Zwięk­sza wydzie­la­nie soku żołąd­ko­we­go. Dzia­ła wia­tro­pęd­nie. Wyka­zu­je wła­sno­ści prze­ciw­za­pal­ne i prze­ciw­bak­te­ryj­ne (Gastro­bo­ni­sol, Nefro­bo­ni­sol).
Zie­le Dziu­raw­ca
Zie­le Dziu­raw­ca — dzia­ła ścią­ga­ją­co na bło­nę ślu­zo­wą prze­wo­du pokar­mo­we­go, prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­bak­te­ryj­nie. Pobu­dza wytwa­rza­nie i wydzie­la­nie żół­ci. Hamu­je drob­ne krwa­wie­nia oraz uszczel­nia ścia­ny wło­śni­czek. Ma dzia­ła­nie prze­ciw­de­pre­syj­ne na układ ner­wo­wy (Depri­bon, Gastro­bo­ni­sol).
Zie­la Boże­go Drzew­ka
Zie­la Boże­go Drzew­ka — pobu­dza czyn­ność wątro­by, zwięk­sza wydzie­la­nie soku żołąd­ko­we­go i trzust­ko­we­go. Wzma­ga uczu­cie łak­nie­nia. dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie i sła­bo ścią­ga­ją­co (Gastro­bo­ni­sol, Gastro­bo­ni­san).
Szysz­ki Chmie­lu
Szysz­ki Chmie­lu — dzia­ła­ją hamu­ją­co na czyn­ność kory mózgo­wej, wywie­ra­ją dzia­ła­nie uspo­ka­ja­ją­ce, uła­twia­ją­ce zasy­pia­nie. Zmniej­sza­ją napię­cie mię­śni gład­kich naczyń krwio­no­śnych, jelit i dróg moczo­wych. Obni­ża­ją nie­znacz­nie ciśnie­nie krwi. Zwięk­sza­ją łak­nie­nie. Wska­zu­ją dzia­ła­nie prze­ciw­bak­te­ryj­ne (Car­dio­bo­ni­san, Kli­mak­to­bon, Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san, Ner­wo­bon).
Syli­ma­ry­na (wyciąg z ostro­pe­stu pla­mi­ste­go)
Syli­ma­ry­na (wyciąg z ostro­pe­stu pla­mi­ste­go) — dzia­ła odtru­wa­ją­co neu­tra­li­zu­jąc tok­sycz­ny wpływ na wątro­bę sub­stan­cji che­micz­nych, m.in. alko­ho­lu. Powo­du­je rege­ne­ra­cję komó­rek wątro­bo­wych i hamu­je pro­ce­sy włók­nie­nia (Hepa­to­bon)
Rumia­nek (koszy­czek, kwiat)
Rumia­nek (koszy­czek, kwiat) — dzia­ła łagod­nie uspo­ka­ja­ją­co, prze­ciw­za­pal­nie na bło­nę ślu­zo­wą i skó­rę. Wywie­ra dzia­ła­nie roz­kur­czo­we na mię­śnie gład­kie jelit. Dzia­ła też sła­bo żół­cio­pęd­nie i roz­kur­cza­ją­co (Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san, Gastro­bo­ni­san, Bobo­ni­san, Boni­derm).
Pro­po­lis i pyłek psz­czel
Pro­po­lis i pyłek psz­cze­li połą­cze­nie tych dwóch skład­ni­ków wzmac­nia odpor­ność orga­ni­zmu. Pole­ca się sto­so­wać pyłek z pro­po­li­sem w nawra­ca­ją­cych infek­cjach w dole­gli­wo­ściach zwią­za­nych z uszko­dze­niem wątro­by, sta­nach zapal­nych jeli­ta gru­be­go, osła­bie­niu pamię­ci z powo­du miaż­dży­cy, a tak­że w zatru­ciach sub­stan­cja­mi che­micz­ny­mi, taki­mi jak np. leki syn­te­tycz­ne (Boni­mel pył­ko­wo-pro­po­li­so­wy).
Plu­skwi­ca gro­nia­sta
Plu­skwi­ca gro­nia­sta, rośli­na, któ­rej aktyw­ne skład­ni­ki (fito­estro­ge­ny) wyka­zu­ją dzia­ła­nie podob­ne do estro­ge­nów (żeń­skich hor­mo­nów płcio­wych). Dzię­ki tym wła­ści­wo­ściom łago­dzi dole­gli­wo­ści okre­su prze­kwi­ta­nia (Kli­mak­to­bon).
Owo­ce pal­my sabal i korzeń pokrzy­wy
Owo­ce pal­my sabal i korzeń pokrzy­wy — zmniej­sza­ją dole­gli­wo­ści zwią­za­ne z łagod­nym prze­ro­stem gru­czo­łu kro­ko­we­go tj. ból w trak­cie odda­wa­nia moczu, zale­ga­nie moczu w pęche­rzu, par­cie na mocz, czę­sto­mocz. Wpły­wa­ją na prze­mia­ny hor­mo­nu męskie­go testo­ste­ro­nu, chro­nią przed powięk­sze­niem gru­czo­łu kro­ko­we­go. Ponad­to dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie, prze­ciw­o­brzę­ko­wo, moczo­pęd­nie oraz obni­ża­ją napię­cie mię­śni gład­kich dróg moczo­wych (Pro­sta­to­bon).
Owoc Kmin­ku
Owoc Kmin­ku — ma wła­ści­wo­ści roz­kur­czo­we na mię­śnie gład­kie jelit. Wzma­ga wydzie­la­nie soku żołąd­ko­we­go, popra­wia ape­tyt i tra­wie­nie. Dzia­ła wia­tro­pęd­nie. Pobu­dza lak­ta­cję. Ponad­to wyka­zu­je sła­be dzia­ła­nie moczo­pęd­ne i bak­te­rio­bój­cze (Bobo­ni­san).
Owoc Kopru wło­skie­go
Dzia­ła roz­kur­czo­wo na mię­śnie gład­kie prze­wo­du pokar­mo­we­go. Pobu­dza wydzie­la­nie soku żołąd­ko­we­go. Hamu­je roz­wój drob­no­ustro­jów w jeli­tach. Pobu­dza lak­ta­cję. Dzia­ła wia­tro­pęd­nie (Bobo­ni­san, Boni­mel pra­wo­śla­zo­wo — kopro­wy).
Owoc Any­żu
Owoc Any­żu — dzia­ła wykrztu­śnie, prze­ciw­bak­te­ryj­nie i sła­bo prze­ciw­skur­czo­wo (Bobo­ni­san).
Nasie­nie Kasz­ta­now­ca
Nasie­nie Kasz­ta­now­ca — dzia­ła uszczel­nia­ją­co na żyły popra­wia stan śród­błon­ków naczyń wło­so­wa­tych, zmniej­sza­jąc ich prze­pusz­czal­ność i łam­li­wość, zapo­bie­ga powsta­wa­niu i zmniej­sza ist­nie­ją­ce już obrzę­ki, popra­wia prze­pływ krwi przez żyły. Dzia­ła tak­że prze­ciw­za­pal­nie. Pre­pa­ra­ty kasz­ta­now­ca pomoc­ne są w obja­wach prze­wle­kłej nie­wy­dol­no­ści żyl­nej róż­ne­go pocho­dze­nia, takich jak obrzę­ki, kur­cze łydek, świąd oraz bóle i uczu­cie cięż­ko­ści w nogach, żyla­ki i zespół poza­krze­po­wy, owrzo­dze­nia pod­udzi. Poura­zo­we i poope­ra­cyj­ne obrzę­ki tka­nek mięk­kich (Veno­bon).
Mlecz­ko psz­cze­le
Mlecz­ko psz­cze­le — zmniej­sza wytwa­rza­nie prze­ciw­ciał skie­ro­wa­nych prze­ciw wła­snym anty­ge­nom — co ma z kolei zasto­so­wa­nie w zwal­cza­niu cho­rób auto­im­mu­no­lo­gicz­nych, np. kola­ge­noz czy cho­rób reu­ma­to­idal­nych (Boni­mel z mlecz­kiem psz­cze­lim).
Magnez (mle­czan magne­zu)
Magnez (mle­czan magne­zu) — nor­ma­li­zu­je czyn­ność ser­ca i ukła­du ner­wo­we­go. Zale­ca­ny jest w sta­nach zmę­cze­nia orga­ni­zmu (Boni­mag B6).
Lute­ina
Lute­ina — dzia­ła ochron­nie na plam­kę żół­tą w oku odpo­wie­dzial­ną za ostrość widze­nia (Ocu­lo­bon).
Liść Miło­rzę­bu japoń­skie­go
Liść Miło­rzę­bu japoń­skie­go — popra­wia ukrwie­nie tkan­ki mózgo­wej oraz dzia­ła anty­ok­sy­da­cyj­nie. Hamu­je zle­pia­nie się pły­tek krwi, co uła­twia prze­pływ krwi przez naczy­nia. Zwięk­sza tole­ran­cję orga­ni­zmu na nie­do­tle­nie­nie (Car­dio­bo­ni­sol,  Gin­ko­bon For­te, Lipo­bon, Memo­bon, Veno­bon).
Liść Mię­ty
Liść Mię­ty — pobu­dza wydzie­la­nia soku żołąd­ko­we­go i żół­ci. Wyka­zu­je dzia­ła­nie roz­kur­czo­we, obni­ża napię­cie mię­śni gar­dła, jelit, dróg żół­cio­wych i moczo­wych (Adi­po­bo­ni­san, Gastro­bo­ni­sol, Pec­to­bo­ni­sol, Pul­mo­bo­ni­san).
Liść Meli­sy
Liść Meli­sy — dzia­ła uspo­ka­ja­ją­co, wyka­zu­je wła­sno­ści prze­ciw­bak­te­ryj­ne i prze­ciw­wi­ru­so­we (Adi­po­bo­ni­san, Bobo­ni­san, Car­dio­bo­ni­san, Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san).
Liść Mali­ny
Liść Mali­ny — pobu­dza czyn­ność gru­czo­łów poto­wych. Dzia­ła ścią­ga­ją­co, prze­ciw­bak­te­ryj­nie i prze­ciw­za­pal­nie (Pul­mo­bo­ni­san).
Liść Kar­czo­cha
Liść Kar­czo­cha ma dzia­ła­nie żół­cio­pęd­ne i żół­cio­twór­cze oraz ochron­ne na miąższ wątro­by, ponad­to zmniej­sza stę­że­nie cho­le­ste­ro­lu i tłusz­czów we krwi. Rośli­na jest uży­wa­na w dole­gli­wo­ściach tra­wien­nych, zabu­rze­niach czyn­no­ści wątro­by i dróg żół­cio­wych, wspo­ma­ga rege­ne­ra­cję wątro­by. Dzia­ła rów­nież prze­ciw­miaż­dży­co­wo (Car­dio­bo­ni­sol, Gastro­bon, Hepa­to­bon, Lipo­bon).
Liść Brzo­zy
Liść Brzo­zy zwięk­sza wyda­la­nie moczu a z nim jonów sodu, chlo­ru, kwa­su moczo­we­go. Wyka­zu­je wła­sno­ści odtru­wa­ją­ce (Adi­po­bo­ni­san, Nefro­bo­ni­sol, Nefro­bo­ni­san).
Liść Borów­ki brusz­ni­cy
Liść Borów­ki brusz­ni­cy dzia­ła moczo­pęd­nie i odka­ża­ją­co na dro­gi moczo­we. Zwięk­sza ilość wydzie­la­ne­go moczu a z nim jonów sodu, chlo­ru oraz pro­duk­tów prze­mia­ny mate­rii (Nefro­bo­ni­san).
Liść Bab­ki
Liść Bab­ki dzia­ła prze­ciw­bak­te­ryj­nie, zwięk­sza wydzie­le­nie gru­czo­łów ślu­zo­wych w oskrze­lach przez co uła­twia odkrztu­sza­nie. Dzia­ła roz­kur­czo­wo na dro­gi odde­cho­we. Wyka­zu­je wła­sno­ści uła­twia­ją­ce goje­nie skó­ry i bło­ny ślu­zo­wej (Bobo­ni­san, Gastro­bo­ni­san, Pec­to­bo­ni­sol, Pec­to­bo­ni­san, Pul­mo­bon).
Kwia­to­stan Gło­gu
Kwia­to­stan Gło­gu popra­wia ukrwie­nie i wzmac­nia siłę skur­czu mię­śnia ser­co­we­go, powo­du­je nie­wiel­ki spa­dek ciśnie­nia tęt­ni­cze­go krwi oraz dzia­ła łagod­nie uspo­ka­ja­ją­co (Boni­mel gło­go­wo — meli­so­wy, Car­dio­bo­ni­sol, Car­dio­bo­ni­san, Car­dio­bon, Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san)
Kwiat Nagiet­ka
Kwiat Nagiet­ka dzia­ła ochron­nie, prze­ciw­za­pal­nie oraz prze­ciw­wrzo­do­wo na bło­ny ślu­zo­we prze­wo­du pokar­mo­we­go. Wyka­zu­je dzia­ła­nie immu­no­po­bu­dza­ją­ce. Pobu­dza czyn­ność wątro­by, zwięk­sza ilość wyda­la­ne­go moczu i potu (Gastro­bo­ni­san).
Kwiat Lipy
Kwiat Lipy dzia­ła napo­tnie, prze­ciw­go­rącz­ko­wo i łagod­nie uspo­ka­ja­ją­co. Kwiat Lipy znaj­dą pań­stwo w nastę­pu­ją­cych pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza: Gry­po­bon, Ner­wo­bo­ni­san, Pec­to­bo­ni­sol, Pul­mo­bon i Pul­mo­bo­ni­san.
Korzeń żeń-sze­nia
Korzeń żeń-sze­nia dzia­ła psy­cho­ak­ty­wu­ją­co, popra­wia­jąc przez to zdol­no­ści inte­lek­tu­al­ne. Dzia­ła tak­że prze­ciw­zmę­cze­nio­wo. Pole­ca­ny jest w przy­pad­ku wyczer­pa­nia fizycz­ne­go i psy­chicz­ne­go wsku­tek prze­pra­co­wa­nia, stre­su oraz inten­syw­ne­go upra­wia­nia spor­tu. Korzeń żeń-sze­nia znaj­dą pań­stwo w nastę­pu­ją­cych pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza: Acti­vbon, Depri­bon, Gin­seng­bon, Memo­bon.
Korzeń Pra­wo­śla­zu
Korzeń Pra­wo­śla­zu chro­ni bło­ny ślu­zo­we przed szko­dli­wym wpły­wem czyn­ni­ków zewnętrz­nych, uła­twia rege­ne­ra­cję uszko­dzo­nych frag­men­tów bło­ny ślu­zo­wej. Uła­twia odkrztu­sza­nie. Dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie w obrę­bie prze­wo­du pokar­mo­we­go i ukła­du odde­cho­we­go. Korzeń Pra­wo­śla­zu znaj­dą pań­stwo w nastę­pu­ją­cych pre­pa­ra­tach Ojca Grze­go­rza: Gastro­bo­ni­san, Boni­mel pra­wo­śla­zo­wo — kopro­wy).
Korzeń Mydl­ni­cy
Korze­nia Mydl­ni­cy pomoc­ny jest w lecze­niu łojo­to­ko­we­go zapa­le­nia skó­ry owło­sio­nej gło­wy, egze­my, łupie­żu, trą­dzi­ku oraz wypa­da­nia wło­sów. Korzeń Mydl­ni­cy znaj­dą pań­stwo w pre­pa­ra­cie zio­ło­wym Ojca Grze­go­rza o nazwie Boni­derm.
Korzeń i zie­le Mnisz­ka lekar­skie­go
Mają wła­ści­wo­ści żół­cio­twór­cze i żół­cio­pęd­ne wspo­ma­ga­ją­ce funk­cjo­no­wa­nie wątro­by. Mni­szek lekar­ski zale­ca­ny jest w dole­gli­wo­ściach zwią­za­nych z zabu­rze­niem tra­wie­nia i bra­kiem ape­ty­tu, kami­cy żół­cio­wej oraz po ope­ra­cji usu­nię­cia pęche­rzy­ka żół­cio­we­go. Mni­szek lekar­ski sto­so­wa­ny jest m.in. w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza, takich jak Gastro­bo­ni­sol, Gastro­bon, Adi­po­bo­nio­san i Nefro­bo­ni­sol.
Korzeń Łopia­nu
Wyka­zu­je sil­ne dzia­ła­nie anty­bak­te­ryj­ne, grzy­bo­sta­tycz­ne i prze­ciw­za­pal­ne. Dzia­ła tak­że moczo­pęd­nie i napo­tnie. Zmniej­sza wydzie­la­nie soku żołąd­ko­we­go, zwięk­sza nato­miast wydzie­la­nie ślu­zów w prze­wo­dzie pokar­mo­wym. Dla­te­go też korzeń łopia­nu sto­so­wa­ny jest wewnętrz­nie w lecze­niu nie­ży­tów prze­wo­du pokar­mo­we­go, w sta­nach zapal­nych dróg moczo­wych i pęche­rzy­ka żół­cio­we­go, w nie­wy­dol­no­ści wątro­by, zabu­rze­niach prze­mia­ny mate­rii. Wyka­zu­je też pozy­tyw­ne dzia­ła­nie na skó­rę. Zewnętrz­nie sto­so­wa­ny jest do lecze­nia czy­ra­ków, trą­dzi­ku, świą­du skó­ry, łupie­żu. Zapo­bie­ga rów­nież wypa­da­niu wło­sów i łupie­żo­wi. Korzeń Łopia­nu sto­so­wa­ny jest w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza, takich jak Boni­derm.
Korzeń Lukre­cji
Korzeń Lukre­cji dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie na bło­ny ślu­zo­we żołąd­ka i jelit, wywie­ra dzia­ła­nie roz­kur­czo­we na mię­śnie gład­kie oskrze­li i prze­wo­du pokar­mo­we­go, hamu­je roz­wój bak­te­rii. Poza tym dzia­ła wykrztu­śnie, pobu­dza czyn­ność wydziel­ni­czą błon ślu­zo­wych gór­nych dróg odde­cho­wych. Ma zasto­so­wa­nie m.in. w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza — takich jak Gastro­bo­ni­san, Pec­to­bo­ni­sol i Pul­mo­bo­ni­san.
Korzeń Kozł­ka Lekar­skie­go
Korzeń Kozł­ka dzia­ła uspo­ka­ja­ją­co i rozkurczowo.Redukuje nad­po­bu­dli­wość ner­wo­wą, uspo­ka­ja oraz jed­no­cze­śnie pod­no­si spraw­ność umy­sło­wą oraz kon­cen­tra­cję. Uła­twia zasy­pia­nie. Za pomo­cą kozł­ka lekar­skie­go moż­na łago­dzić wie­le obja­wów ner­wi­cy włą­cza­jąc drże­nia, ata­ki pani­ki, pal­pi­ta­cje ser­ca, czy poce­nie się. Sub­stan­cje lecz­ni­cze zawar­te w kozł­ku lekar­skim obni­ża­ją nad­po­bu­dli­wość kory mózgo­wej.
Kozłek lekar­ski jest sku­tecz­nym środ­kiem roz­luź­nia­ją­cym. Jest pomoc­ny na napię­cia mię­śni ramion oraz szyi, ast­mę, kol­kę, zespół jeli­ta wraż­li­we­go, skur­cze mię­śni oraz bóle mie­siącz­ko­we. Kozłek lekar­ski jest uży­wa­ny z inny­mi zio­ła­mi w lecze­niu wyso­kie­go ciśnie­nia krwi spo­wo­do­wa­ne­go przez stres i ner­wi­cę. Ma zasto­so­wa­nie m.in. w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza takich jak Car­dio­bo­ni­san, Ner­wo­bo­ni­sol, Ner­wo­bo­ni­san, Ner­wo­bon.
Korzeń Hako­ro­śli
Korzeń Hako­ro­śli — rośli­na zwa­na też czar­cim pazu­rem korzyst­nie dzia­ła w cho­ro­bach reu­ma­tycz­nych i zwy­rod­nie­nio­wych sta­wów, bólach krę­go­słu­pa i ple­ców spo­wo­do­wa­nych zmia­na­mi dege­ne­ra­cyj­ny­mi chrzą­stek. Ma zasto­so­wa­nie w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza takich jak np. Artro­bon.

Korzeń Hako­ro­śli ma nie­zwy­kle korzyst­ne dzia­ła­nie i sze­ro­kie zasto­so­wa­nie w reu­ma­to­lo­gii.
Doko­nu­jąc prze­glą­du piśmien­nic­twa z lat 1966–2006 zna­le­zio­no 10 badań kli­nicz­nych o odpo­wied­nio wyso­kiej jako­ści. Poka­za­no w nich, że dzien­na daw­ka 50–100 mg har­pa­go­zy­du dawa­ła lep­sze efek­ty w reduk­cji bólu niż pla­ce­bo. Korzyst­nie dzia­ła­ją obec­ne w eks­trak­cie związ­ki o dzia­ła­niu anty­ok­sy­da­cyj­nym, prze­ciw­za­pal­nym. Aby okre­ślić sku­tecz­ność eks­trak­tu, poda­wa­no go 259 pacjen­tom przez 8 tygo­dni. Wyko­na­no ana­li­zę krwi, testy wątro­bo­we, a pacjen­ci wypeł­nia­li kwe­stio­na­riusz oce­nia­jąc jakość życia. Oka­za­ło się, że sta­wy bola­ły mniej. (źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 216–217)

Kora Wierz­by
Jest typo­wym surow­cem zie­lar­skim sto­so­wa­nym w reu­ma­to­lo­gii. Wyka­zu­je ona dzia­ła­nie prze­ciw­za­pal­ne, prze­ciw­go­rącz­ko­we i prze­ciw­bó­lo­we. Powo­du­je to łago­dze­nie bólów sta­wów a jed­no­cze­śnie może być pomoc­na we wspo­mnia­nym lecze­niu sta­nów gorącz­ko­wych, zwłasz­cza przy prze­zię­bie­niu. Kora wierz­by to tak­że śro­dek o dzia­ła­niu ścią­ga­ją­cym i prze­ciw­bak­te­ryj­nym
pomoc­ny w sta­nach zapal­nych bło­ny ślu­zo­wej prze­wo­du pokar­mo­we­go, a zwłasz­cza bie­gun­ce. Kora wierz­by wyka­zu­je sła­be dzia­ła­nie moczo­pęd­ne, co powo­du­je, że ma wła­sno­ści odtru­wa­ją­ce, waż­ne w reu­ma­to­lo­gii.
Kora wierz­by jest wyko­rzy­sty­wa­na m.in. w pre­pa­ra­tach zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza, takich jak Gry­po­bon
(źró­dło: Pro­fi­lak­ty­ka zdro­wot­na i fito­te­ra­pia, str. 215)
Kora Kru­szy­ny
Kora Kru­szy­ny dzia­ła łagod­nie prze­czysz­cza­ją­co, wzma­ga pery­stal­ty­kę jelit, dzia­ła rów­nież żół­cio­pęd­nie oraz popra­wia tra­wie­nie poprzez zwięk­sze­nie wydzie­la­nia soków tra­wien­nych. Jest skład­ni­kiem m.in. pre­pa­ra­tów zio­ło­wych Ojca Grze­go­rza takich jak Adi­po­bo­ni­san.
Kłą­cza Tata­ra­ku
Kłą­cza Tata­ra­ku — dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­bak­te­ryj­nie. Tata­rak wzma­ga wydzie­la­nie soków żołąd­ko­wych, prze­ciw­dzia­ła nie­straw­no­ści, zwięk­sza ape­tyt, uła­twia przy­swa­ja­nie pokar­mów, dzia­ła ogól­nie wzmac­nia­ją­co. Sto­su­je się go w nie­straw­no­ści, ale tak­że w zapa­le­niu gór­nych dróg odde­cho­wych, zapa­le­niu zatok i zabu­rze­niach krą­że­nia. Pobu­dza szpik kost­ny do zwięk­szo­ne­go two­rze­nia czer­wo­nych krwi­nek. Kłą­cza Tata­ra­ku — dzia­ła­ją tak­że prze­ciw­za­pal­nie i prze­ciw­bak­te­ryj­nie, są skład­ni­kiem pre­pa­ra­tu zio­ło­we­go Ojca Grze­go­rza o nazwie Boni­derm.
Kłą­cza Imbi­ru
Kłą­cze imbi­ru jest od tysię­cy lat sto­so­wa­ne przez medy­cy­nę chiń­ską, a ostat­nio tak­że zachod­nią. Dzia­ła korzyst­nie w nie­straw­no­ści, nud­no­ściach, wymio­tach z przy­czyn pokar­mo­wych, ale też w cho­ro­bie loko­mo­cyj­nej. Dzia­ła korzyst­nie na pro­ce­sy tra­wien­ne i układ krą­że­nia. Łago­dzi bóle żołąd­ko­we i zębów, wzma­ga ape­tyt. Pobu­dza układ odpor­no­ścio­wy orga­ni­zmu. Poma­ga przy prze­zię­bie­niach, kasz­lu, nie­ży­tach gar­dła i oskrze­li. Zapo­bie­ga mdło­ściom. Obni­ża stę­że­nie cho­le­ste­ro­lu we krwi. Dezyn­fe­ku­je jamę ust­ną. Pod­no­si poziom testo­ste­ro­nu. Kłą­cze imbi­ru jest jed­nym z aktyw­nych skład­ni­ków Boni­me­lu imbi­ro­we­go.
Scroll to Top