Resveratrol — esencja wina w kroplach O. Grzegorza

Wino było od tysię­cy lat napo­jem szcze­gól­nym. Zaob­ser­wo­wa­no, że naro­dy spo­ży­wa­ją­ce więk­sze ilo­ści tego trun­ku rza­dziej cho­ru­ją na cho­ro­by ukła­du krą­że­nia. Dostrze­żo­no to u Fran­cu­zów a zja­wi­sko nazwa­no „fran­cu­skim para­dok­sem”. Dodaj­my, że cho­dzi tu głów­nie o wino czer­wo­ne.

Docie­ka­nie przy­czyn tych proz­dro­wot­nych efek­tów dopro­wa­dzi­ło do wykry­cia głów­ne­go „spraw­cy” korzyst­ne­go dzia­ła­nia wina. Jest nim reswe­ra­trol. Wykry­to, że reswe­ra­trol dzia­ła proz­dro­wot­nie w wie­lu obsza­rach:

1. Układ krą­że­nia

Wspo­ma­ga pra­cę mię­śnia ser­co­we­go i zapo­bie­ga incy­den­tom nie­do­krwien­nym. Sta­bi­li­zu­je ciśnie­nie tęt­ni­cze krwi, ma wła­sno­ści ochron­ne w sto­sun­ku do śród­błon­ka naczy­nio­we­go. Utrud­nia rów­nież two­rze­nie się zakrze­pów w naczy­niach krwio­no­śnych. Dzia­ła prze­ciw­za­pal­ne oraz prze­ciw­miaż­dży­co­wo.

2. Pro­fi­lak­ty­ka prze­ciw­no­wo­two­ro­wa

Reswe­ra­trol hamu­je pro­ces powsta­wa­nia i roz­wo­ju nowo­two­rów. Dość uni­kal­ną wła­sno­ścią reswe­ra­tro­lu jest to, że może zapo­bie­gać lub opóź­niać roz­wój nowo­two­rów u pala­czy.

Reswe­ra­trol jest czyn­ni­kiem uwraż­li­wia­ją­cym komór­ki na dzia­ła­nie che­mio­te­ra­peu­ty­ków sto­so­wa­nych powszech­nie w sche­ma­tach lecze­nia nowo­two­rów.

3. Układ ner­wo­wy

Reswe­ra­trol chro­ni przed tok­sycz­nym wpły­wem beta amy­lo­idu. Odkła­da­nie się tej sub­stan­cji w cen­tral­nym ukła­dzie ner­wo­wym ma miej­sce w cho­ro­bie Alzhe­ime­ra. Wyka­zu­je pozy­tyw­ne dzia­ła­nie rów­nież w innych cho­ro­bach neu­ro­de­gra­da­cyj­nych jak np. cho­ro­ba Par­kin­so­na.

Chro­ni tkan­kę mózgo­wą przed nie­do­krwie­niem oraz przed uszko­dze­niem reper­fu­zyj­nym. Ma to duże zna­cze­nie u osób z uda­rem mózgo­wym. Zmniej­sza uszko­dze­nia narzą­du słu­chu wyni­ka­ją­ce z hała­su, nie­do­krwie­nia lub zaawan­so­wa­ne­go wie­ku.

4. Skó­ra

Przy­czy­nia się do utrzy­ma­nia mło­de­go wyglą­du skó­ry. Dzia­ła prze­ciw­wi­ru­so­wo m.in. na wiru­sa opryszcz­ki.

5. Cukrzy­ca

Reswe­ra­trol popra­wia tole­ran­cję na glu­ko­zę i uła­twia utrzy­ma­nie pra­wi­dło­we­go pozio­mu cukru w suro­wi­cy krwi oraz hamu­je roz­wój nefro­pa­tii cukrzy­co­wej.

Reswe­ra­trol zaży­wa­ny w for­mie kap­su­łek wchła­nia się w jeli­tach i stam­tąd z krwią jest trans­por­to­wa­ny do wątro­by. W wątro­bie zde­cy­do­wa­na więk­szość reswe­ra­tro­lu jest roz­kła­da­na przez enzy­my i tyl­ko zni­ko­ma jego część prze­cho­dzi do krwi obwo­do­wej. Dla­te­go zaży­wa­nie kap­su­łek z reswe­ra­tro­lem nie jest dobrym sub­sty­tu­tem wina, zwłasz­cza że reswe­ra­trol w kap­suł­kach to naj­czę­ściej nie reswe­ra­trol ze skó­rek wino­gron, ale z innych roślin, np. rde­stu japoń­skie­go.

Pro­fi­lak­tycz­ne sto­so­wa­nie wina nie­sie ze sobą jeden pod­sta­wo­wy man­ka­ment a mia­no­wi­cie to, że jest to napój alko­ho­lo­wy a daw­ka pro­fi­lak­tycz­na zale­ca­na przez więk­szość naukow­ców wyno­si 200 ml wina dzien­nie, co odpo­wia­da 0,3 do 0,7 mg reswe­ra­tro­lu.

Dobrym roz­wią­za­niem jest zasto­so­wa­nie eks­trak­tu ze skó­rek wino­gron roz­pusz­czo­ne­go w 25% alko­ho­lu ety­lo­wym. Taka for­ma poda­nia nie powo­du­je zawy­żo­ne­go pozio­mu alko­ho­lu we krwi (eks­trak­tu wystar­czy podać bar­dzo mało) i spra­wia, że reswe­ra­trol wchła­nia­ny jest w ślu­zów­ce jamy ust­nej w cało­ści.

W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza sto­su­je­my stę­żo­ny eks­trakt ze skó­rek wino­gron roz­pusz­czo­ny w 25% alko­ho­lu ety­lo­wym. Zale­ca­na do spo­ży­cia ilość Resve­ra­tro­lu — esen­cji wina w kro­plach to 20 kropli/dobę w 2–3 daw­kach podzie­lo­nych. Odpo­wia­da to 4 lamp­kom wina wyso­kiej jako­ści, czy­li takie­go któ­re zawie­ra wyso­ką zawar­tość reswe­ra­tro­lu.

W przy­pad­ku uży­wa­nia reswe­ra­tro­lu do wspo­ma­ga­nia lecze­nia nowo­two­rów nale­ży zasto­so­wać daw­kę 3‑krotnie wyż­szą niż pro­fi­lak­tycz­na.

Ten spo­sób zaży­wa­nia wyda­je się być naj­lep­szym spo­so­bem na wyko­rzy­sta­nie proz­dro­wot­nych wła­sno­ści reswe­ra­tro­lu i towa­rzy­szą­cych mu innych sub­stan­cji natu­ral­nych bez zagro­żeń jakie nie­sie ze sobą spo­ży­wa­nie alko­ho­lu.

Scroll to Top