Jakie zioła polecamy w cukrzycy?

Pacjen­ci, któ­rzy dba­ją o utrzy­ma­nie wła­ści­we­go pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi, a tak­że sto­su­ją pro­fi­lak­ty­kę, np. z uży­ciem pre­pa­ra­tów natu­ral­nych, są bar­dziej chro­nie­ni przed ewen­tu­al­ny­mi powi­kła­nia­mi tej cho­ro­by. Przy­po­mi­na­my, że do reduk­cji pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi poza leka­mi syn­te­tycz­ny­mi moż­na uży­wać ziół, np. mie­szan­ki zio­ło­wej Glu­ko­bo­ni­san. W skład tej mie­szan­ki zio­ło­wej wcho­dzą: liść mor­wy bia­łej, owoc­nia faso­li zwy­czaj­nej, zie­le pokrzy­wy zwy­czaj­nej, zna­mio­na kuku­ry­dzy zwy­czaj­nej, kora cyna­mo­now­ca cej­loń­skie­go. Dru­gim pre­pa­ra­tem sto­so­wa­nym w naszym Cen­trum w celu regu­la­cji pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi jest pre­pa­rat w kap­suł­kach Glu­ko­bon, w skład któ­re­go wcho­dzą eks­trak­ty: z korze­nia ber­be­ry­su (z dużą zawar­to­ścią ber­be­ry­ny), liścia mor­wy, owoc­ni faso­li i zie­la rutwi­cy.

Mecha­nizm dzia­ła­nia surow­ców zie­lar­skich wymie­nio­nych powy­żej jest róż­no­ra­ki, ale więk­szość z nich to zio­ła, któ­re hamu­ją enzy­my roz­kła­da­ją­ce wie­lo­cu­kry na cukry pro­ste, takie jak glu­ko­za i fruk­to­za. Powo­du­je to zmniej­sze­nie wchła­nia­nia się cukrów pro­stych w jeli­cie. Po spo­ży­ciu węglo­wo­da­nów nie wystę­pu­je nagły wzrost pozio­mu glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi. Ma to kar­dy­nal­ne zna­cze­nie dla lecze­nia cukrzy­cy.

Ochron­ne dzia­ła­nie na naczy­nia krwio­no­śne zagro­żo­ne powi­kła­nia­mi cukrzy­co­wy­mi wyka­zu­ją pre­pa­ra­ty roślin­ne, któ­re zawie­ra­ją eks­trakt z miło­rzę­bu japoń­skie­go, eks­trakt ze skó­rek wino­gron oraz eks­trakt z owo­ców kasz­ta­now­ca.

W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza korzy­sta­my w takich przy­pad­kach z Resve­ra­tro­lu — esen­cji wina w kro­plach, któ­ry poda­je się pod­ję­zy­ko­wo, a tak­że pre­pa­ra­tu Veno­bon (1–2 kap­suł­ki dzien­nie). Narzą­dem szcze­gól­nie zagro­żo­nym cukrzy­cą są oczy, dla­te­go roz­sąd­nie jest sto­so­wać pro­fi­lak­ty­kę reti­no­pa­tii cukrzy­co­wej uży­wa­jąc do tego natu­ral­nych pro­duk­tów, takich jak eks­trakt z borów­ki czar­nej boga­ty w anto­cy­ja­ny, a tak­że eks­trakt z aksa­mit­ki zawie­ra­ją­cy natu­ral­ną lute­inę i zeak­san­ty­nę. Oba te eks­trak­ty znaj­du­ją się w pre­pa­ra­cie Ocu­lo­bon. Nad­mie­nić nale­ży, iż eks­trak­ty z borów­ki czar­nej mają rów­nież korzyst­ne dzia­ła­nie na funk­cje mózgu.

W przy­pad­ku zaawan­so­wa­nych zmian cukrzy­co­wych może docho­dzić do uszko­dze­nia włó­kien ner­wo­wych, co obja­wia się neu­ro­pa­tią. Oso­by cier­pią­ce na tę dole­gli­wość odczu­wa­ją pie­cze­nie i drę­twie­nie w obrę­bie stóp i dło­ni. Korzyst­ne efek­ty w przy­pad­ku neu­ro­pa­tii moż­na uzy­skać sto­su­jąc wita­mi­ny z gru­py B oraz kwas alfa-lipo­no­wy, a tak­że ino­zy­tol i ury­dy­nę. W naszym Cen­trum suge­ru­je­my wów­czas suple­men­ta­cję pre­pa­ra­tem Boni­neu­ral, któ­ry naj­le­piej spo­ży­wać w trak­cie posił­ku.

Cukrzy­cy towa­rzy­szy tak­że czę­sto miaż­dży­ca. W takim przy­pad­ku war­to roz­wa­żyć zasto­so­wa­nie pre­pa­ra­tu Lipo­bon com­plex, któ­ry przy­czy­nia się do utrzy­ma­nia pra­wi­dło­we­go pozio­mu cho­le­ste­ro­lu i homo­cy­ste­iny w suro­wi­cy krwi. Dzia­ła anty­ok­sy­da­cyj­nie a ze wzglę­du na zawar­tość ber­be­ry­ny redu­ku­je rów­nież poziom glu­ko­zy w suro­wi­cy krwi.

Scroll to Top