Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia przyczynowego.
Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny zależy od:
• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten i laktoza oraz niektóre owoce i warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
• Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit.
• Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).
W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1–2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit. W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2–3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactibon complex (1 x dz.1 kaps.).
Przyczyną nieszczelności jelit jest także stan zapalny toczący się w obrębie tego narządu. Dlatego w celu uszczelnienia błony śluzowej warto stosować mieszankę ziołową Bobonisan (1 do 2 razy dziennie 1 saszetka).
-
Peobon — suplement diety 120 kaps.94,00 zł -
Peobon — suplement diety 60 kaps.54,00 zł

