Zespół metaboliczny — nie tylko kalorie się liczą

Oka­zu­je się, że aktyw­ność fizycz­na ma wpływ nie tyl­ko na kon­dy­cję fizycz­ną i masę cia­ła, ale tak­że na to jak odczy­ty­wa­ny jest nasz mate­riał gene­tycz­ny. U osób ćwi­czą­cych docho­dzi do korzyst­nych zmian epi­ge­ne­tycz­nych, któ­re prze­kła­da­ją się na to, iż masa cia­ła a tak­że skłon­ność do zapa­da­nia na zespół meta­bo­licz­ny są mniej­sze. Dowie­dzio­no tego bez­spor­nie, prze­pro­wa­dza­jąc bada­nia na sie­dem­dzie­się­ciu parach bliź­niąt jed­no­ja­jo­wych, a więc cał­ko­wi­cie zgod­nych gene­tycz­nie. Udo­wod­nio­no w nich, że zespół meta­bo­licz­ny, któ­ry pro­wa­dzi do cho­rób ser­ca, uda­rów mózgu i cukrzy­cy jest mniej nasi­lo­ny u tego bliź­nia­ka, któ­ry był aktyw­ny fizycz­nie wzglę­dem nie­ak­tyw­ne­go. Prze­kła­da­ło się to rów­nież na mniej­szy obwód tali i masę cia­ła. Naukow­cy z Washing­ton Sta­te Uni­ver­si­ty dowie­dli, że u bliź­niąt, któ­re ćwi­czy­ły oko­ło 150 minut tygo­dnio­wo docho­dzi­ło do zmian epi­ge­ne­tycz­nych w obsza­rach zwa­nych regio­na­mi mety­la­cji DNA, któ­re zwią­za­ne są z masą cia­ła i obwo­dem talii. Aktyw­ność fizycz­na nie zmie­nia oczy­wi­ście tre­ści nasze­go mate­ria­łu gene­tycz­ne­go (geno­mu), ale decy­du­je jakie jego frag­men­ty będą odczy­ty­wa­ne, a jakie nie. Taki­mi pro­ce­sa­mi zaj­mu­je się wła­śnie nauka zwa­na epi­ge­ne­ty­ką. To donie­sie­nie jest kolej­nym dowo­dem na to, że nie jeste­śmy ska­za­ni na cho­ro­by, któ­re wystę­pu­ją, np. czę­ściej w naszej rodzi­nie, gdyż dobry styl życia może spo­wo­do­wać, iż odczy­ty­wa­ne będą te geny, któ­re dzia­ła­ją proz­dro­wot­nie, nato­miast zły styl życia będzie ujaw­niał te geny, któ­re szko­dzą nasze­mu zdro­wiu. Na ujaw­nie­nie się genów w śro­do­wi­sku, czy­li ich eks­pre­sję, mają rów­nież wpływ inne czyn­ni­ki, takie jak emo­cje, sen i poży­wie­nie.

W Cen­trum Zio­ło­lecz­nic­twa Ojca Grze­go­rza u pacjen­tów z zespo­łem meta­bo­licz­nym pole­ca­my suple­men­ta­cję die­ty pre­pa­ra­tem Lipo­bon­com­plex. Dzia­ła on wie­lo­kie­run­ko­wo:

  • poma­ga w utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go pozio­mu cho­le­ste­ro­lu,
  • sprzy­ja utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go meta­bo­li­zmu homo­cy­ste­iny,
  • chro­ni komór­ki przed stre­sem oksy­da­cyj­nym,
  • wspo­ma­ga układ tra­wien­ny,
  • regu­lu­je poziom cukru w suro­wi­cy krwi.
Scroll to Top